Slovenija: Grčki ministar spoljnih poslova u poseti Sloveniji

Slovenija: Grčki ministar spoljnih poslova u poseti Sloveniji

Ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar sastao se sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom, koji boravi u zvaničnoj poseti Sloveniji. Dvojica ministara složila su se da će bliže sarađivati tokom priprema za predsedavanje Slovenije Savetom Evropske unije u drugoj polovini 2021. godine. Ministar Dendias zahvalio je Sloveniji na solidarnosti, koju je još jednom pokazala slanjem materijalne pomoći nakon požara na ostrvu Lezbos. Ovo je bio prvi zvanični sastanak slovenačkog i grčkog ministra spoljnih poslova u poslednjih deset godina.

Dvojica ministara ocenili su da je zvanična poseta ministra Dendiasa Sloveniji značajno ojačala bilateralne odnose dve zemlje, koje su pre svega prijateljske i savezničke. Pozvali su na blisku saradnju tokom slovenačkih priprema za predsedavanje Savetom Evropske unije. Dvojica ministara složili su se da Slovenija i Grčka kao dve mediteranske članice Unije i NATO saveznice dele slična gledišta o brojnim evropskim, regionalnim i globalnim pitanjima.

Veliki deo razgovora ministara bio je posvećen razvoju događaja na istočnom Mediteranu, pri čemu je slovenačka strana izrazila zabrinutost zbog pogoršanja situacije u regionu i očekivanje da će se spor rešiti mirnim putem. Dvojica ministara su naglasili želju i potrebu za bližom saradnjom na Mediteranu, koji obe zemlje doživljavaju kao zajedničku prednost i istovremeno odgovornost. Ministar Dendias izrazio je zadovoljstvo slovenačkim zahtevom da se pridruži nezvaničnoj grupi mediteranskih zemalja Med 7. Izrazio je podršku Grčke ovoj slovenačkoj nameri.

Prema saopštenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova, Dendias je rekao da je razgovarano o situaciji u istočnom Mediteranu, potezima i turskim politikama koje podrivaju regionalnu stabilnost, kako na moru, u istočnom Mediteranu, tako i u Libiji, Siriji i Iraku.

“Kao što znate, Turska je povukla svoj istraživački brod i ratne brodove od grčkog kopna. Grčka je, rekli smo mnogo puta, uvek spremna za dijalog, ali ne pod režimom pritiska i ucena. Za dijalog u okviru međunarodnog prava, Međunarodnog pomorskog prava, o pitanjima oko kojih imamo različite stavove, a to su Ekskluzivna ekonomska zona i kontinentalni pojas.

Turske provokacije biće tema razgovora na evropskom nivou sledeće nedelje, gde je potrebno pokazati evropsku solidarnost. EU je sastavila spisak sankcija na koje će Savet skrenuti pažnju, a da li će se te sankcije primeniti zavisi od ponašanja Turske. Uvek se nadam da ne moramo doći do ove tačke,” rekao je Dendias.

Baveći se pitanjima migracija, posebno situacijom na ostrvu Lezbos, dvojica ministara su naglasila značaj solidarnosti i pomoći između država članica. Slovenija je odgovorila na zahtev Grčke i ove nedelje je isporučila materijalnu pomoć u vrednosti od 130.000 evra, a iz Grčke će primiti i četiri maloletnika, izbeglice bez pratnje mlađih od 10 godina. Složili su se da je, kako zbog pandemije Covid-19, tako i zbog mnogih drugih izazova, potreban veći dijalog i koordinacija akcija na bilateralnom i evropskom nivou.

Grčki ministar spoljnih poslova sastao se u Ljubljani i sa premijerom, Janezom Janšom, predsednikom Borutom Pahorom i drugim visokom državnim funkcionerima. Predsednik Pahor izrazio je zadovoljstvo intenzivnim kontaktima dve zemlje i izrazio spremnost da uskoro ugosti predsednicu Helenske Republike Ekaterinu Sakellaropoulou u službenu posetu. Predsednik Slovenije boravio je u zvaničnoj poseti Grčkoj u decembru 2018. godine, a u oktobru prošle godine prisustvovao je sastanku predsednika zemalja Arraiolos grupe koji je održan u Atini.