Slovenija: Grupa Telekom Slovenije ostvarila 325,4 miliona evra neto prodaje u prvom polugodištu

Slovenija: Grupa Telekom Slovenije ostvarila 325,4 miliona evra neto prodaje u prvom polugodištu

Nadzorni odbor Telekoma Slovenije, d.d., raspravljao je o nerevidiranom izveštaju o rezultatima Grupe Telekom Slovenije i kompanije Telekom Slovenije, d.d., na trećem redovnom sastanku, održanom u sredu.

“Grupa Telekom Slovenije ostvarila je 325,4 miliona evra neto prodaje i 335,4 miliona evra ukupnog operativnog prihoda u prvih šest meseci ove godine, što je 2% manje u odnosu na prethodnu godinu. Na prihod u prvoj polovini godine uticala je pandemija Covid-19, pri čemu se prihodi u mobilnom segmentu smanjili zbog nižih prihoda od roaminga, a pad veleprodaje je zabeležen zbog nižih prihoda od međunarodnog govornog prometa i stranih korisnika koji su gostovali u mreži Telekoma Slovenije. Situacija je uticala i na prodaju ostalih usluga i proizvoda. Prihod od tradicionalnih telefonskih usluga takođe je smanjen. Prihod od e-trgovine porastao je za 70% u poređenju sa istim periodom prošle godine, a prihodi u energetskom segmentu takođe su veći u poređenju sa istim periodom prošle godine”, rečeno je iz kompanije u saopštenju za javnost objavljenom u četvrtak.

Zarada Telekoma Slovenije pre kamata i poreza (EBIT) u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 20,7 miliona evra. Prilagođen efektima sporazuma o prodaji Planet TV-a, EBIT bi iznosio 27,3 miliona evra, što je 15% ili 3,5 miliona evra više u odnosu na prvu polovinu 2019. godine. Zarada Grupe Telekom Slovenije pre obračuna kamate, poreza, kursnih razlika i amortizacije (EBITDA) iznosila je 104,3 miliona evra. Prilagođeno efektima sporazuma o prodaji Planet TV-a, EBITDA bi iznosila 111 miliona evra, što je za 1% manje nego u prvoj polovini 2019. godine. EBITDA marža iznosila je 32,1%. Prilagođena efektima sporazuma o prodaji Planet TV-a, marža EBITDA iznosila bi 34,1%, što je za 3% više u odnosu na prvih šest meseci 2019. Nakon poreza na dobit i odloženih poreza, Grupa Telekom Slovenije zabilježila je neto dobit od 14,8 miliona u prvih šest meseci 2020. godine. Prilagođena efektima sporazuma o prodaji Planet TV-a, neto dobit bi iznosila 21,5 miliona evra, što je za 1,9 miliona više u odnosu na isti period prošle godine.

U saopštenju za štampu napominje se da je, kako je grupa Telekoma Slovenije već objavila, epidemija u zemlji uticala na neto prodaju Telekoma Slovenije dd, na maloprodajnim i veleprodajnim tržištima (međunarodnim), kao i u ostalim kompanijama u grupi zbog zastoja u operacijama tokom epidemije i smanjenih operacija nakon toga. Grupa je odmah odgovorila usvajanjem dodatnih mera usmerenih na dalju optimizaciju poslovanja i smanjivanje efekata na njeno poslovanje. Grupa Telekom Slovenije veruje da će uprkos sprovođenju svih ovih mera negativni efekat Covid-19 na njegov EBITDA iznositi oko 3% u odnosu na cilj. Grupa Telekom Slovenije nastaviće pažljivo nadgledati situaciju u vezi sa Covid-19 u drugoj polovini godine i procenjivati rizike u svojim lancima snabdevanja, radom sistema i profitabilnosti svojih usluga, kao i kreditnim rizicima i preduzeće sve potrebne mere.

Telekom Slovenije bio je prvi slovenački operater koji je učinio sledeći korak u razvoju mobilne tehnologije i pokrenuo mobilnu mrežu pete generacije (5G) na nacionalnom nivou 23. jula 2020. koristeći postojeće bazne stanice i frekvencijski spektar od 2600 MHz koji već koristi za svoj sistem četvrte generacije mobilne mreže. Ova evolucijski nadograđena 4G / 5G mreža će korisnicima omogućiti da postignu veće brzine prenosa podataka nego na LTE / 4G mreži već u ovoj prvoj fazi, dok će puni potencijal 5G tehnologije postati dostupan korisnicima nakon što budu dodeljene dodatne frekvencije. U prvoj fazi Telekom Slovenije, d.d., do sada je nadogradio 150 baznih stanica, pružajući približno 25% pokrivenost stanovništva mrežom 4G / 5G. Do kraja godine kompanija očekuje da će nadmašiti 33% pokrivenosti. Telekom Slovenije, d.d., uskoro će predstaviti mobilne telefone koji podržavaju 4G / 5G mrežu i komercijalne uslove i uslove za korišćenje, nakon što prvi dobavljači završe sva potrebna ažuriranja softvera./ibna