Slovenija: Hapšenja i ostavke u Vladi zbog afere Respirator

Slovenija: Hapšenja i ostavke u Vladi zbog afere Respirator

Slovenski ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs podneo je ostavku jer je, navodno, bio umešan u sumnjivu kupovinu respiratora na početku pandemije koronavirusa. Ostavku je potvrdio na konferenciji za novinare.

Pismo o ostavci podneto je premijeru Janezu Janši, rekao je Hojs na svom nalogu na Tviteru, dodajući da je Janšu takođe obavestio o prijemu i prihvatanju ostavke komesara policije, Antona Travnera.

Hojs je istakao da on odustaje, jer mu ovlaštenja ministra kabineta i postojeće zakonodavstvo ne dozvoljavaju da efikasno radi na depolitizaciji i transformaciji policije.

Državni emiter RTV Slovenija javio je da je Janša prihvatio Hojsovu ostavku.

Ranije u utorak, Državno tužilaštvo Slovenije pokrenulo je pretres kuća na više lokacija, uključujući dom ministra ekonomije Zdravka Počivalšeka, u okviru istrage ugovora o medicinskim respiratorima vrednim osam miliona evra koje je Vlada potpisala sa lokalnom firmom Geneplanet kako bi pomogla bolnicama u lečenju pacijenata sa koronavirusom.

Dnevni list Delo citirao je Hojsa na konferenciji za novinare u utorak da su pretresi kuća politički motivisani i zato podnosi ostavku te preuzima političku odgovornost za njih.

Neki slovenački mediji javljaju da je, zbog malverzacija u nabavci medicinske opreme, ministar privrede, Zdravko Počivalšek, uhapšen ali to nije potvrđeno. Kriminalisti slovenačke policijske agencije (NPU) vrše pretrese zbog spornih nabavki.

Očekuje se da će do kraj dana biti pretraženi objekti na 11 adresa, uključujući Institut za robne rezerve i Ministarstvo privrede. Istražuje se ugovor od osam miliona evra za isporuku medicinskih respiratora koji su nabavljeni preko kompanije Geneplanet.

Prema portalu Necenzurisano osumnjičeni su Počivalšek i Andrej Potočnik, člana Počivalšekove stranke i bivši poslanik u slovenačkom parlamentu, koji su operativno učestvovali u dogovorima s dobavljačima medicinske opreme.

Osumnjičeni su, navodno, da su počinili krivično delo kojim su, navodno, naneli značajnu štetu javnim financijama. Zbog toga im prete kazne zatvora od jedne do osam godina zatvora.

Kriminalistička istraga koju vodi Specijaliovano državno tužilaštvo, započela je pre dva meseca, nakon emisije Tarča na Televiziji Slovenija. U njoj je objavljen audio zapis u kojem ministar Počivalšek zahteva da zaposleni u Zavodu unapred prebace osam miliona evra na račun Geneplanet.