Slovenija: Hiljade građana okupilo se na protestima protiv Janšine vlade

Slovenija: Hiljade građana okupilo se na protestima protiv Janšine vlade

Prešernov trg i okolne ulice u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani, bili su u petak popodne nakrcani sa nekoliko hiljada građana koji su protestvovali protiv vlade premijera Janeza Janše i zahtevali vanredne izbore. Organizatori su nezvanično procenili da se na protestu okupilo oko 40 000 demonstranata.

Mnogi od njih su nosili transparente sa natpisom „Predčasne volitve sada“ ili „Vanredni izbori sada“. Neki od njih nosili su veliku lutku Janeza Janše sa tekstom „Slovenački pacijent“. Svi govornici na Prešernovom trgu pozvali su na ostavku vlade jer „to nije narodna vlada“.

Nakon okupljanja na Prešernovom trgu, masa je otišla na Trg Republike gde se trebao dogoditi glavni deo događaja. Pojačano prisustvo policije bilo je vidljivo na ulicama, a zgrada parlamenta, uključujući oko polovine Trga Republike, zaštićena je ogradom. Više policajaca nego inače uočeno je ispred zgrade vlade.

“Smrt fašizmu! Smrt janšizmu!” je bio najviše ponavljani moto tokom protestne šetnje Ljubljanom. Jedan od organizatora, Jaša Jenull, pozvao je policiju da zatvori nekoliko ulica kako bi omogućio okupljanje velikog broja građana.

S posebnim uzbuđenjem dočekana je vest da vladajuća koalicija nije uspela da smeni predsednika parlamenta Igora Zorčiča sa funkcije. “Oni nemaju većinu!” vikao je Jenull, kojeg su podržali demonstranti.

„Ovde smo jer se mora reći da više ne možemo da zagovaramo radnička prava iza pregovaračkih stolova“, rekla je Lidija Jerkič. “Vlast ne čuje kada skrećemo pažnju na dijalog. Vlast čuje i vidi samo sebe.” Takođe je upozorila da će „pre ili kasnije“ doći druga vlada, ali šteta koju ova čini će ostati, a greške će platiti svi građani.

Protesti u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani, započeli su pre više od godinu dana biciklističkim “okupljanjima u petak”. Biciklisti su se vozili gradom zahtevajući promene. Podržavaju ih sindikati, akademici, opozicione stranke i sve više i više građana. U nekoliko slučajeva policija je nasilno prekidala okupljanja. Poslednji slučaj nemira bio je pre sedam dana kada su se protestu pridružile palestinske pristalice, koje su protestovale protiv vladine odluke da se na zgradi izvesi izraelska zastava. / Ibna