Slovenija: Hoteli mogu otvoriti vrata za goste u do 30 soba

Slovenija: Hoteli mogu otvoriti vrata za goste u do 30 soba

Smeštajni objekti širom Slovenije mogu se otvoriti u ograničenom obimu od danas, a svaki od njih može da primi goste u najviše 30 soba. Od danas su dozvoljeni i sportski događaji i takmičenja, mada bez gledalaca.

Svi gosti moraju dokazati da nisu zaraženi koronavirusom, bilo negativnim testom, potvrdom o vakcinaciji ili dokazom da su se oporavili od Covida.

Izuzetak su deca mlađa od 15 godina koja odmaraju sa roditeljima ili negovateljima, piše STA.

Svi smeštajni kapaciteti takođe mogu ponuditi wellness usluge, poput plivanja ili saune, ali samo za svoje goste.

Turistički sektor pozdravio je najnovije ublažavanje ograničenja, ali je rečeno da se to događa u vrlo kratkom roku i pod nekim nerazumnim uslovima.

Anže Čokl, koji vodi hotel Bohinj Eco sa više od 100 soba u alpskoj regiji Gorenjska, rekao je da svaki hotel ima visoke fiksne troškove i donosi gubitak ako barem polovina njegovih soba nije puna.

„Cilj nam je da dođemo do glavne sezone nadajući se da će ona biti dobra“, objasnio je razlog zbog kog ostajemo zatvoreni.

Gostišče Uh u mestu Rateče u blizini skakačkog centra Planica otvoriće svih svojih pet soba iznad restorana.

Njegova šefica Sonja Kavalar rekla je da će hranu služiti u sobama, dodajući da bi se vlasnici preduzeća trebali prilagoditi, što u početku može biti teško.

Marcela Klofutar iz hotela i bistroa Linhart iz grada Radovljice ukazala je na neka apsurdna ograničenja – neprovereno osoblje može služiti poslovnim gostima u zatvorenom, dok obične goste na otvorenom može služiti samo testirano osoblje.

Takođe je ukazala na pitanje privatnosti kada osoblje treba da proveri da li gost ima negativan test na koronavirus. „Još uvek ima mnogo otvorenih pitanja.“

Sportska takmičenja bez gledalaca i treniranje u balonima, kao i rekreativne sportske aktivnosti do deset učesnika, dozvoljene su od danas.

Sportisti koji će se takmičiti i njihovi timovi, kao i treneri rekreativnih sportova, treba da se testiraju ako nisu vakcinisani ili su se već oporavili od Covida.