Slovenija: Huawei planira da uspostavi regionalno logističko čvorište

Slovenija: Huawei planira da uspostavi regionalno logističko čvorište

Kineska kompanija Huawei objavila je u četvrtak planove za uspostavljanje regionalnog logističkog čvorišta u Sloveniji za nekih 19 tržišta centralne i jugoistočne Evrope. Kao rezultat ovog poteza, protok robe ove kompanije kroz luku Koper će se povećati, a u blizini ljubljanskog aerodroma moraće biti izgrađena nova skladišta. Multiplikativna vrednost odluke je desetine miliona evra.

Proširenje skladišnih objekata u blizini aerodroma biće izvedeno u dva koraka. Prvo će postojeće skladište biti prošireno na 4.000 kvadratnih metara, a zatim na 6.000, najavio je Huawei.

Kompanija je rekla da to znači da će transportni tokovi njene robe za 13 zemalja EU i šest zemalja koje nisu članice EU biti preusmereni u luku Koper i aerodrom u Brniku kod Ljubljane. Vrednost investicione odluke procenjuje se na oko 9 miliona evra sa potencijalom za dalji rast.

Prema Beati Bogadi, carinskoj menadžerki Huawei za Evropu, odluka o uspostavljanju tranzitnog skladišta za Evropu u Sloveniji pokazuje “koliko je Slovenija atraktivna u logističkom smislu”.

“Huawei prepoznaje strateški položaj luke Koper, kvalifikovano osoblje i službe u Sloveniji. Zemlju smo stavili na našu listu strateških logističkih čvorišta”, rekla je ona.

Generalni direktor kompanije Huawei Slovenija, Histro Zhang, rekao je da je ovim planom potvrđena dugoročna posvećenost kompanije Huawei slovenačkom tržištu i ojačana pozicija Slovenije na Huaweijevoj strateškoj mapi sa više od 170 tržišta na kojima je kompanija prisutna.

Rekao je da je slovenačka podružnica Huaweija posebno srećna zbog ove odluke, “jer to znači oko 40 novih radnih mesta u Sloveniji”, te će ukupan broj zaposlenih koji rade za Huawei direktno i indirektno preći 160.

Huawei već preko Luke Koper prevozi oko 185.000 kubika tereta iz Kine u Mađarsku i na druga evropska tržišta. Novo logističko čvorište u Sloveniji trebalo bi da skrati vreme isporuke robe za kupce u EU.