Slovenija i Hrvatska ne vide potrebu za strožim merama na granici

Slovenija i Hrvatska ne vide potrebu za strožim merama na granici

Anže Logar i Gordan Grlić Radman, ministri spoljnih poslova Slovenije i Hrvatske, razgovarali su u utorak u LJubljani o daljoj saradnji i koordinaciji u borbi s epidemijom koronavirusa, te o saradnji u Evropskoj uniji.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, Logar je rekao da ga raduje što je u razgovoru sa slovenskim epidemiolozima, koji prate stanje u Hrvatskoj, video da se u nekim područjima smanjuje broj novih slučajeva zaraze koronavirusom.

“Mislim da Slovenija i Hrvatska i dalje moraju usko sarađivati i donositi koordinisane mere za ograničavanje epidemije”, istakao je Logar.

Odgovarajući na pitanja novinara, Logar je potvrdio da je s hrvatskim ministrom razgovarao i o nekim epidemiološkim rizicima u Hrvatskoj u vezi sa boravkom slovenskih turista i mogućnostima prenosa virusa iz Hrvatske.

Kao problem istakao je otvorene noćne klubove i lokale, te dodao da je u poslednje vreme u Sloveniji bilo i nekoliko slučajeva unosa virusa iz Hrvatske, te da ima slučajeva da u Sloveniju dolaze oni koji su boravili u BiH, koja je na “crvenoj listi”, a onda dva dana borave u Hrvatskoj, kako bi dobili potvrdu da u Sloveniji ne trebaju u karantin.

Logar je dodao da Slovenija budno prati epidemiološku situaciju u okruženju, pa i u Hrvatskoj u kojoj boravi mnogo slovenskih turista, ali je demantovao navode da slovenska vlada razmišlja o zatvaranju  granice s Hrvatskom sredinom idućeg meseca, kako bi sprečila mogućnost zaraze dece koja su bila na letovanju u Hrvatskoj, pred početak školske godine.

Logar je kazao da na današnjem susretu s hrvatskim ministrom nije razgovarano o promeni odnosno zaoštravanju režima na granici zbog covid-19, za što u Sloveniji postoje unapred određeni kriteriji.

“Sve zavisi od epidemiološke situacije u obe države i od broja mogućih unosa virusa iz Hrvatske”, kazao je Logar.

Logar je takođe rekao da je hrvatskom kolegi predstavio poglede Slovenije na saradnju u Inicijativi triju mora, čiji je sastanak na vrhu planiran za  oktobat u Tallinnu, te se zanimao za projekte Hrvatske u okviru te inicijative, uz mogućnost saradnje sa Slovenijom.

Grlić Radman je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka kazao da je to što je Ljubljanu odabrao za svoju prvu stranu destinaciju nakon što je potvrđena nova Vlada Hrvatske, u kojoj je zadržao svoj resor, znak koliko pažnje Hrvatska posvećuje saradnji sa ovom susednom zemljom. Podsetio je da se s Logarom sastao i 22. maja, nakon čega je Slovenija otvorila i malogranične prelaze koji su, zbog epidemije, pre toga bili zatvoreni. Najavio je nastavak uspešne saradnje na svim područjima, a posebno koordinaciju i saradnju vezanu na mere za suzbijanje epidemije.

Grlić Radman je istakao i nedavni vrlo uspešni sastanak premijera Andreja Plenkovića i Janeza Janše u Otočecu na Krki, također na temu saradnje u prevladavanju posledica covid-19.

Kao uspešan znak i potvrdu saradnje  istakao je i stavove oba premijera na nedavnom samitu EU-a o sedmogodišnjem evropskom budžetu i Fondu za oporavak od posledica covid-19, gde su se zajedno borili za korist svojih građana i država.

Grlić Radman je kazao da Hrvatska pozdravlja prioritete evropskog “trija” koji čine Nemačka, Portugal i Slovenija, zemlje koje će u tri iduća ciklusa predsedavati EU-om”, te da će Zapadni Balkan i proširenje EU-a i tokom slovenskog predsedavanja u prvoj polovini iduće godine biti među prioritetima EU-a.