Slovenija i Mađarska otvorile granice za njihove građane

Slovenija i Mađarska otvorile granice za njihove građane

Ministar spoljnih poslova Slovenije dr Anže Logar u četvrtak se u Dolga Vasu sastao s mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Szijjartoom.

Slovenija i Mađarska su među najuspešnijim državama članicama EU u borbi protiv pandemije Covid-19, ocenili su sagovornici. Na osnovu povoljne epidemiološke situacije i diplomatskih napora, Slovenija i Mađarska su se složile da ukinu ograničenja prelaska državne granice za slovenačke i mađarske državljane.

Dvojica ministara izrazili su nadu da će sve granice u regionu biti uskoro otvorene.

Oni su takođe razgovarali o akcijama EU na rešavanju ekonomskih, fiskalnih i drugih implikacija pandemije, razmenjujući mišljenja o trenutnom predlogu Komisije za višegodišnji finansijski okvir (MFF), koji takođe predviđa uspostavljanje Instrumenta za oporavak. Ministar Logar založio se za brzo postizanje dogovora o ambicioznom MFF-u, koji je neophodan da bi se odgovorilo na Covid-19, dodajući da je kohezijska politika jedan od prioriteta Slovenije.

Kolege su takođe ocenile stanje u vezi sa prekograničnim transportnim i energetskim projektima, posebno dalekovodom Cirkovce-Pince-Hévíz i gasnim kablovskim vodom Kidričevo-Pince-Nagykanizsa.

Što se tiče bilateralnih odnosa, oni su ukazali na značaj implementacije prava odgovarajućih nacionalnih manjina. Slovenski ministar spoljnih poslova pozdravio je razvojni program za region Raba koji je mađarska Vlada usvojila prošlog oktobra i izrazio očekivanje da će pozivi za konkurisanje za finansiranje biti uskoro objavljeni.

Nakon sastanka sa svojim mađarskim kolegom, ministar Logar susreo se sa predstavnicima slovenačke nacionalne manjine i saslušao njihove stavove o aktuelnim temama za Slovence koji žive u Mađarskoj.