Slovenija i zvanično Hrvatsku stavila na “crvenu listu”

Slovenija i zvanično Hrvatsku stavila na “crvenu listu”

Vlada Slovenije usvojila je na sednici u četvrtak odluku o uključivanju Hrvatske na “crvenu listu” jer je susedna zemlja u sredu premašila 40 zaraženih na 100.000 stanovnika. Obavezni karantin za putnike iz Hrvatske i druge povezane mere predstavio je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, koji je prisustvovao konferenciji za novinare posle sednice Vlade, zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i hrane Aleksandrom Pivec i portparolom vlade Jelkom Kacin.

Mera obaveznog karantina za Hrvatsku stupa na snagu danas, 21. avgusta 2020. godine i primenjivat će se na sve koji se nakon tog datuma odluče putovati preko granice. Međutim, oni koji trenutno provode godišnji odmor u Hrvatskoj ili su tamo zbog drugih razloga, mogu se vratiti u Sloveniju bez obaveze karantina do ponedeljka uveče, najkasnije do 23.59. Ministar je izričito upozorio građane da ne čekaju do ponedeljka i pokušaju da se vrate ranije s obzirom na situaciju na granici.

Od četvrtka, Pravilnik o graničnim prelazima uključuje poseban odeljak koji je se odnosi na sve četiri susedne zemlje i definiše sve izuzetke u kojima se granica može prelaziti bez karantina. Posebno treba naglasiti da vlasnici nekretnina i plovila mogu pristupiti svojoj imovini tokom karantinskog perioda kako bi prisustvovali najhitnijim stvarima, ali moraju se vratiti u Sloveniju u roku od 48 sati. Postoji više od 20 izuzetaka od karantina, ali će unekim slučajevima biti potreban negativan test na COVID-19. “Jedan takav primer su sportisti koji putuju u Hrvatsku na takmičenja visokog nivoa. Ostali izuzeci uključuju osobe sa pitanjima koja se ne mogu odlagati ili medicinske procedure i prekogranične prevoze”, rekao je ministar.

Ministar je zaključio naglašavajući da će Vlada svake sedmice pratiti i ispitivati situaciju u Hrvatskoj i odlučivati o svim izmenama mera u skladu sa razvojem događaja. Isto se odnosi na izuzetke, gde će se pravila menjati ako se pokaže da je to neophodno. Prema vladinom saopštenju za javnost, pravila koja se tiču okupljanja građana u grupama od 50 i 500 ostaće na snazi bez izmena