Slovenija ide prema 5G mreži

Slovenija ide prema 5G mreži

Telekom Slovenije će na postojećim baznim stanicama i u postojećem frekvencijskom spektru od 2600 MHz uspostaviti nacionalnu mrežu pete generacije (5G), koju takođe koristi za mrežu četvrte generacije mobilne telefonije.

U nadograđenoj 4G / 5G mreži korisnici će moći da postignu veće brzine prenosa podataka već u ovom razvojnom koraku nego u LTE / 4G mreži, a puni potencijal 5G tehnologije biće dostupan korisnicima nakon dodele dodatnih spektralnih opsega, čak brzine do 10 Gbit / s. U prvom koraku Telekom Slovenije je do sada nadogradio 150 baznih stanica, osiguravajući tako oko 25% pokrivenosti mrežom 4G / 5G. Očekuje da će pokrivenost biti veća od 33% do kraja godine, saopštila je kompanija i dodala da će telefoni koji podržavaju mrežu i komercijalni uslovi biti otkriveni ubrzo nakon što prvi dobavljači završe odgovarajuću nadogradnju softvera i opreme.

Ovo je prvi korak ka novoj generaciji mreže, koja će biti dostupna kada država dodeli frekvencije operatorima, objasnio je Telekom. Još nije poznato kada će se održati aukcija. To takođe znači da na baznim stanicama nisu instalirani novi uređaji. Kao što je poznato, 5G je trn u oku teoretičara zavere, neki ga čak povezuju sa epidemijom koronavirusa, pa su u inostranstvu ove stanice bile meta vandala.

“5G je poslednja generacija mobilnih mreža koja će omogućiti razvoj novih aplikacija i bolje korisničko iskustvo. U poređenju sa postojećim mobilnim mrežama, korisnicima donosi mnogo veće brzine prenosa podataka u oba smera (od korisnika i ka korisniku) i mnogo kraći odziv sa ekstremno niskom latencijom od nekoliko milisekundi, kao i istovremeno efikasnim povezivanjem velikog broja uređaja (više od milion), što omogućava razvoj pametne industrije, pametnih gradova i zajednica i uvođenje velikog broja virtuelnih namenske (“kampusne”) mreže, koje će koristiti daljoj digitalizaciji ekonomije”, opisao je prednosti mreže Telekom Slovenije, koji je javnu mobilnu mrežu pete generacije planirao u obliku mreža “kampusa”.

Prema nekim organizacijama, mreža 5G štetna je za zdravlje, što je daleko od istine. Očekivana opterećenja zračenja koja će doneti 5G tehnologija slična su prethodnim generacijama bežičnih sistema, 2G i 4G. 5G mreža, koju Telekom postavlja u prvoj fazi, radiće na istim frekvencijskim opsezima kao i oni koji se koriste u postojećim mobilnim mrežama, na osnovu kojih rade decenijama i za koje se pokazalo da su bezbedni što se tiče emisije elektromagnetnih talasa. Zbog sve naprednijih tehnologija, rade sa minimalnom snagom prenosa. Slovensko zakonodavstvo u oblasti uticaja na životnu sredinu je jedno od najstrožih na svetu. Merenja mogućih uticaja na životnu sredinu vrše nezavisne stručne institucije koje su ovlašćene od Agencije za životnu sredinu Republike Slovenije. Merenja nadograđenih baznih stanica pokazuju da rade bezbedno i daleko ispod graničnih vrednosti.