Slovenija: Ilegalni migranti ponovo putuju

Slovenija: Ilegalni migranti ponovo putuju

Do kraja jula ove godine slovenačka policija procesuirala je 7.409 slučajeva ilegalnih prelazaka granice, što je 1,3% manje nego u istom periodu prošle godine. Građani Maroka i Pakistana učestvovali su u polovini slučajeva, dok je došlo do znatnog pada broja alžirskih migranata.

Policijski podaci pokazuju da je u januaru došlo do porasta broja migranata u odnosu na prošlu godinu, ali kasnije se desio pad koji je bio rezultat pandemije Covid-19.

Broj se ponovo počeo povećavati u maju, a posebno u junu i julu. U junu je policija obradila 1.781 slučaj, a u julu 2.319, što je znatno više nego prošle godine.

Nameru da zatraže azil izjavilo je 2.438 migranata u prvih sedam meseci ove godine. U ovom slučaju porastao je broj Marokanaca, broj prelazaka je povećan za 9%, dok su građani Alžira prešli na drugu rutu.

Policija Novo Mesto je saopštila da je izvršila nekoliko hapšenja krijumčara a u ovim slučajevima je učestvovalo ukupno 79 ilegalnih migranata.

Uhapšen je 44-godišnji Ukrajinac koji je u nehumanim uslovima u kombiju sa austrijskim tablicama prevozio 48 Pakistanca i državljana Bangladeša.

Štaviše, policija NovogMesta je zaustavila kombi s dvojicom Slovenaca na prednjem sedištu, koji su prevozili 22 Pakistanca u nehumanim uslovima u zadnjem delu kombija.

Policija je u ovom gradu takođe zaustavila dva automobila sa italijanskim registarskim tablicama kojim su upravljali Avganistanac i kubanski državljanin, koji su zajedno prevozili devet Avganistanaca.

Ljubljanska policija takođe je saopštila da je izvršila nekoliko hapšenja u kojima je otkriveno ukupno 45 ilegalnih migranata.

Dvojica Slovenaca uhapšena su nakon što su uhvaćeni u transportu kombija 42 ilegalna migranta iz Avganistana, Pakistana, Indije i Nepala.

U odvojenom hapšenju, jedan ukrajinski državljanin uhapšen je nakon što je otkriveno da je u svom automobilu prevozio trojicu Avganistanaca.

Dok osumnjičeni krijumčari trebaju tek izaći pred istražnog sudiju, ilegalni migranti se procesuiraju, saopštila je policija.