Slovenija: Incident na granici sa Italijom se stvarno odigrao

Slovenija: Incident na granici sa Italijom se stvarno odigrao

Komisija za nadzor obaveštajnih službi Parlamenta Slovenije raspravljala je u sredu o izveštaju iz kojeg se vidi da se incident od 7. maja, u kojem su dva slovenačka vojnika zaustavila civila u šumi u blizini granice s Italijom, stvarno dogodio i nije orkestriran.

Incident nije orkestriran i dvojica planinara nisu bili članovi terorističke organizacije Antifa, kako je to rekao premijer Janez Janša, izjavio je novinarima predsedavajući komisije Matjaž Nemec iz opozicionog SocDems-a, nakon što je komisija iza zatvorena vrata raspravljala o izveštaju, koji je označen kao interni.

Izveštaj je sačinila Obaveštajno-bezbednosna služba Ministarstva odbrane (OVS) posle sumnje da su vojnici zaista bili umešani u takav incident i da li se incident uopšte dogodio, a komisiji ga je predočio direktor OVS Andrej Osolnik.

Upitan da li su policajci patrolirali granicom zajedno s dvojicom vojnika, Nemec je rekao da može potvrditi medijske izveštaje da su tamo bili samo pripadnici Slovenačke vojske, po instrukcijama policije.

Slovenačka vojska pomaže policajcima da patroliraju na granici radi sprečavanja ulaska ilegalnih migranata, ali vojnici nemaju policijska ovlašćenja, pa moraju slediti uputstva policije. Bilo je pokušaja Janšine vlade da privremeno dodeli policijska ovlaštenja vojsci da bi im omogućila efikasniju pomoć policiji.

Kako je prenela STA, Nemec je rekao da je izveštaj OVS poslan okružnom državnom tužilaštvu, koje će odlučiti o daljim koracima.

Sada očekuje da će se Ministarstvo unutrašnjih poslova, odbrane i spoljnih poslova, kao i premijer, izviniti planinarima – Danijelu Malalanu, pripadniku slovenačke manjine u Italiji, i njegovoj devojci, kao i slovenačkom dnevnom listu Primorski Dnevnik , koji je objavio vest o incidentu.

Nemec je rekao da su i planinari, list i opozicioni poslanici koji su tražili određene odgovore nakon incidenta došli pod udar jakih kritika od članova vlade.

Sada očekuje da će skupiti hrabrost za izvinjenje, dodajući da su neki mediji, posebno oni bliski vladajućim demokratama (SDS), negativno prikazali Malalana i optužili ga da je član terorističke organizacije.

Nemec je prstom pokazao posebno na Janšu i njegove tvitove u kojima je izneo stav da je incident orkestrirala duboka država. Rekao je da je to nanelo veliku bol ne samo Malalanu i njegovoj devojci, već i celoj slovenačkoj manjini u Italiji.

U svom prvom odgovoru, ministar odbrane Matej Tonin rekao je da vojnik nije uperio pištolj u planinara, nije ga pitao za identitet i nije ga uhapsio, već je jednostavno obavljao svoj posao u skladu sa standardnom procedurom.

“Nakon istrage, vreme je za depolitizaciju slučaja u korist Malalana i vojnika, koji su izuzetno iskusni i odlikovani pripadnici Vojske Slovenije”, objavio je Tonin na Twitteru dodajući #truth_vins.

Primorski Dnevnik je 23. maja pokrenuo priču o 32-godišnjem italijansko-slovenačkom državljaninu sa privremenim prebivalištem u Sloveniji, koga je početkom maja zaustavio muškarac u uniformi u opštini Hrpelje – Kozina, blizu granice sa Italijom. Muškarac u uniformi shvatio da civil nije ilegalni migrant kada je progovorio slovenački, te ga je pustio da ode.

Nakon priče usledila je serija spekulacija o njenoj autentičnosti i identitetu civila, a ministar odbrane Tonin odmah je rekao da bi to mogla biti lažna vest.

Civil je kasnije izašao u javnost, otkrivajući svoj identitet u pokušaju da podrži ovu priču, a šef Generalštaba Vojske Slovenije objavio je da će incident biti u potpunosti istražen.