Slovenija, Italija i Hrvatska održaće sastanak o EEZ na Jadranu

Slovenija, Italija i Hrvatska održaće sastanak o EEZ na Jadranu

Ministri spoljnih poslova Slovenije i Italije, Anže Logar i Luigi di Maio, sastali su se u četvrtak putem telekonferencije kako bi razgovarali o ekskluzivnim ekonomskim zonama koje Italija i Hrvatska nameravaju da proglase u Jadranskom moru. Dogovorili su se da će što pre održati trilateralni sastanak na tu temu sa hrvatskim kolegom Goranom Grlićem Radmanom.

Ministri su naglasili važnost pripreme trilateralnog sastanka Slovenije, Italije i Hrvatske početkom 2021. godine s ciljem razgovora o mogućnostima zajedničke saradnje na jadranskom području. Dvojica ministara su naglasili značaj zajedničke saradnje u Jadranskom moru, ekonomske saradnje, „plave ekonomije“ i povezanosti. Slovenija ističe da “nas sa Italijom i Hrvatskom ujedinjuje vizija Jadranskog mora, koje povezuje ljude i izvor je bogatstva i prosperiteta za sve“.

Dvojica ministara složila su se da će italijanska strana obavestiti Sloveniju o stanju zakonodavne procedure u parlamentu u vezi sa proglašenjem ekskluzivne ekonomske zone na Jadranu. Italijanska strana je obezbedila da proglašenje ekskluzivne ekonomske zone bude u skladu sa principima međunarodnog pomorskog prava i Konvencije Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu (UNCLOS) i uz punu saradnju Slovenije i Hrvatske kako bi se obezbedio  najviši nivo zaštite Jadranskog mora.

Ministar Logar i Di Maio fokusirali su se i na mere za suzbijanje pandemije COVID-19. Takođe su razgovarali o višegodišnjem finansijskom okviru i instrumentu oporavka, koji je odobrio Evropski savet, i pozvali na njegovu primenu što je pre moguće. Oni su naglasili značaj restriktivnih mera za poboljšanje epidemiološke situacije, istovremeno pozivajući na mogućnost olakšanja za pogranično stanovništvo.

Ministar Logar predstavio je prioritete slovenačkog predsedavanja Savetom EU u drugoj polovini 2021. Među njima je naglasio razvoj planova za rešavanje vanrednih situacija i jačanje otpornosti Unije. Jedan od prioriteta slovenačkog predsedavanja biće proširenje Evropske unije na zapadni Balkan, pri čemu će Slovenija i Italija naglasiti važnost verodostojne evropske perspektive regiona tokom ispunjavanja uslova za pristupanje.

Ministri su takođe razgovarali o tekućim diskusijama u Uniji o sprečavanju ilegalnih migracija i bezbednosti granica. Razmenili su procenu situacije na zapadnom Balkanu i mediteranskoj migracionoj ruti te naglasili značaj bilateralne saradnje bezbednosnih vlasti u sprečavanju ilegalnih migracija.

Ministri su se složili da Slovenija i Italija imaju bliske prijateljske odnose, koje sprovode redovnim dijalogom na svim nivoima. Na polju međuvladine saradnje, dvojica ministara složila su se da sastanak Koordinacionog komiteta ministara treba održati čim to epidemiološka situacija dozvoli, verovatno u prvom kvartalu 2021. Logar je naglasio značaj dijaloga o pitanjima dve nacionalne zajednice i istakao zastupljenost slovenačke manjine u italijanskom parlamentu.