Slovenija, Italija i Hrvatska potpisale zajedničku izjavu o saradnji u severnom Jadranu

Slovenija, Italija i Hrvatska potpisale zajedničku izjavu o saradnji u severnom Jadranu

Ministri spoljnih poslova Slovenije, Hrvatske i Italije, Anže Logar, Gordan Grlić Radman i Luigi Di Maio, potpisali su danas na Brdu pri Kranju zajedničku izjavu o tripartitnoj saradnji na severnom Jadranu. Dokument je, kako je pojasnio ministar Logar, osnova za jačanje saradnje u oblastima koje su ključne za sve tri države.

Na konferenciji za novinare nakon potpisivanja izjave, ministar Logar je izrazio zadovoljstvo što je danas završena prva faza zajedničke saradnje tri države na severnom Jadranu. „Potpisivanjem zajedničke deklaracije postavili smo temelje za jačanje međusobne saradnje u oblastima koje su ključne za sve tri zemlje“, naglasio je on.

Slovenački miistar je dodao je da su on i njegove kolege iz Hrvatske i Italije upoznati sa konkretnim predlozima za saradnju, uključujući pojačanu saradnju između severnojadranskih luka i zajedničku promociju jadranskog plovnog puta.

„Jadransko more, kao poluzatvoreno more sa velikom gustinom pomorskog saobraćaja i vrlo osetljivim ekosistemom, zahteva blisku saradnju sve tri primorske države“, naglasio je Logar, koji je optimista u pogledu dalje saradnje. Dodao je da su u vreme dogovora o zajedničkoj izjavi rešena sva otvorena pitanja.

Trojna saradnja zemalja severnog Jadrana započela je prošle godine najavom Hrvatske i Italije da će proglasiti svoje ekskluzivne ekonomske zone u Jadranskom moru. Zagreb i Rim takođe su obavestili Sloveniju o svojoj nameri koja, u skladu sa odlukom arbitražnog suda, nema pravo da proglasi svoju ekskluzivnu ekonomsku zonu.

Hrvatska je već proglasila svoju zonu u februaru, a postupak još traje u Italiji. Proglašenjem zona dve države će dobiti pravo na izgradnju veštačkih ostrva na Jadranu i korišćenje energije mora i vetra. Na decembarskom sastanku u Trstu, ministri spoljnih poslova tri države usvojili su zajedničku izjavu o saradnji u upravljanju Jadranom, ali je nisu potpisali. U saopštenju se naglašava da Slovenija, Italija i Hrvatska, kao zemlje koje se graniče sa zajedničkim morem, dele viziju Jadranskog mora kao mosta koji ujedinjuje ljude u regionu i kao izvora prosperiteta za sve.

Na sastancima sa Hrvatskom i Italijom, slovenačka strana je naglasila da planirano proglašenje ekskluzivnih ekonomskih zona Hrvatske i Italije ni na koji način ne sme prejudicirati slovenačka prava prema međunarodnom i evropskom pravu.