Slovenija izdala obveznice vredne milijardu evra, MMF je ublažio projekciju za ovu godinu

Slovenija izdala obveznice vredne milijardu evra, MMF je ublažio projekciju za ovu godinu

Slovenija je izdala 30-godišnje obveznice vredne milijardu evra, navodi poslovni list Finance u izveštaju koji se poziva na Bloombergove podatke. Nezvanično, kamatna stopa na obveznice bila je nešto ispod 0,5%, dok prinos takođe iznosi oko 0,5%.

Prema nezvaničnim izvorima koje navodi Bloomberg, kamatna stopa na emisiju je 50 baznih poena iznad 30-godišnje srednje stope zamene, koja iznosi -0,005%. Bloomberg kaže da bi to značilo bolji rezultat od planiranog, jer su finansijske institucije koje je država naručila za izdavanje očekivale 65 baznih poena. Potražnja je prema izveštajima premašila osam milijardi evra.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), koji je svoju prognozu za slovenačku ekonomiju uveliko uskladio sa ostalim prognozerima, projekcije kažu da će kontrakcija biti 6,7%.

MMF je na proleće predvideo da će se ekonomija smanjiti za 8%.

Sledeće godine očekuje se rast BDP-a od 5,2%, uglavnom u skladu sa njegovom prethodnom prognozom, prema najnovijem izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima, objavljenim u utorak.

Podaci pokazuju da će Slovenija znatno nadmašiti evrozonu u celini, za koju se predviđa da će ove godine zabeležiti pad od 8,3% pre nego što će porasti za 5,2% 2021. godine.

Izveštaj takođe ukazuje na inflaciju u Sloveniji, za koju se predviđa da će ove godine iznositi 0,5%, a ubrzati se na 1,8% 2021. godine. Očekuje se da će stopa nezaposlenosti ove godine dostići 8% pre nego što će se ponovo vrati na 6%.

Budžetski deficit se ove godine predviđa na 8,8% BDP-a, što je optimističnije od vladine procene od 9,3%, pre nego što će pasti na 2,8%. Slovenačka vlada je 2021. planirala deficit na nivou od 5,6% BDP-a.

Očekuje se da se nacionalni budžet neće vratiti na minimalni suficit pre 2024. godine.