Slovenija: Izgleda da će Počivalšek preživeti zahtev za smenu

Slovenija: Izgleda da će Počivalšek preživeti zahtev za smenu

Ministar ekonomije Slovenije, Zdravko Počivalšek, bi mogao da preživi opsežni predlog za njegovu smenu koji su podnele četiri opozicione stranke zbog netransparentne nabavke medicinskog materijala i respiratora, a rasprava se u četvrtak protegla do večernjih časova.

Koalicija ga je podržala, govoreći o neopravdanom političkom napadu na ministra koji je dobro funkcionisao u haotičnim uslovima, dok je opozicija govorila o ratnom profiterstvu.

Robert Pavšič s Liste Marjana Šareca (LMŠ) bio je taj koji je vodio pokušaje opozicije na maratonskoj sednici, ponavljajući optužbe o netransparentnim, neekonomičnim kupovinama i procedurama koje su omogućile profit vladinim štićenicima, te o navodnom zavaravanju javnosti i korupciji.

“Manipulisali ste – možda ste pratili naređenja, ali svejedno ste odgovorni. Iznad svega, nismo uvereni u vaše tvrdnje da ste spašavali živote – to su možda bili novčanici koje ste spašavali umjesto toga”, rekao je Pavšič.

Opoziciji je uglavnom bila sporna odluka Vlade da loše opremljenoj Agenciju za robne rezerve poveri kupovine matreijala i da koristi posrednike umesto da kupuju direktno, a sve sa namerom da omoguće uzimanje provizije.

“Zbog toga su odmah odložili ponude koje su omogućile direktnu nabavku i organizovanu logistiku”, tvrdio je Miha Kordiš, levičar, jedan od najprisutnijih kritičara razvoja događaja. Napomenuo je da Hrvatska, na primer, material kupuje direktno od Kine.

Dok je Kordiš optuživao Vladu da se bavi organizovanim kriminalom, Franc Trček iz SocDemsa govorio je o ratnom profiterstvu, tvrdeći da marže od preko 100% ne mogu da budu označene na bilo koji drugi način.

Počivalšek, koji je govorio o zlonamernim i preteranim lažima onih koji su nasrnuli na njega, negirao je optužbe navodeći da direktna nabava nije moguća na zakonit način i tvrdio je da je Vlada odlučila koristiti posrednike jer je to omogućilo da sve rizike prebaci na njih.

“Ja snosim punu odgovornost za to, bez imalo straha”, rekao je, tvrdeći da su posrednici bili jedino racionalno rešenje u haotičnoj situaciji.

Druga tema rasprave bila je kupovina respiratora, tačnije 8 miliona evra za 220 respiratora kompanije Geneplanet, iako ih medicinski stručnjaci nisu procenili pre kupovine.

Jedan zviždač je rekao da je sporazum – koji je umanjen nakon što je stigao do naslovnica u medijima – Počivalšek poverljivo opisao kao dogovor za visoke koalicione demokrate (SDS), a tužbe je danas ponovo pokrenuo Pavšič.

Marko Pogačnik iz SDS-a rekao je da je Vlada objavila sve ugovore i pozvao revizorske kuće da ispitaju nabavku. Dodao je da su “standardni dobavljači u slovenačkom zdravstvu” imali najviše cene marže i da je verovao da su napadi počeli kada su ti dobavljači isključeni.

Premijer Janez Janša napisao je na Tvitteru da je “zahtev za smenu Počivačeka na nivou osnovne škole, napisan sa mnogo napora poput eseja, otkriva svu intelektualnu i moralnu bedu levičarske politike, čija je nepsosobnost da deluju uzrok većine smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom”.