Slovenija jača granicu sa Hrvatskom uz pomoć stranih policajaca

Slovenija jača granicu sa Hrvatskom uz pomoć stranih policajaca

Slovenačkim policajcima će se u čuvanju granice sa Hrvatskom od sledeće nedelje pridružiti 21 policajac iz Estonije, Litvanije i Poljske , saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova. U ispomoć slovenačkim kolegama trebalo bi doći pet policajaca iz Estonije, šest iz Litvanije i deset iz Poljske. Strani policajaci trebali bi da se u ponedeljak pridruže slovenačkim kolegama.

Ispred Policijske uprave Novo Mesto ujutru će ih dočekati i ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs i generalni direktor policije Anton Olaj , saopštio je MUP.

Estonski, litvanski i poljski policajci radiće u zajedničkim patrolama sa slovenačkom policijom na zaštiti spoljne šengenske granice. Moraće se ponašati u skladu sa slovenačkim zakonom, a Slovenija će biti odgovorna za njihov rad.

Radom zajedničkih patrola upravljaće slovenačka policija, a granični policajci postupaće u skladu sa njenim uputstvima. Strani policajci koji će se pridružiti slovenačkim već su upoznati sa načinom rada, a organizovani su i uvodni sastanci i obuke. Upoznati su sa trenutnom situacijom u oblasti zaštite spoljne granice EU i upućeni u njihova prava i dužnosti, ovlašćenja i druge detalje, objašnjava MUP.

Vlada je obaveštena o planiranom potpisivanju relevantnih memoranduma za takvu saradnju 31. aprila. Danas je Ministarstvo unutrašnjih poslova objasnilo da su takvi memorandumi zaključeni sa pojedinim državama članicama EU. Još uvek nije jasno da li su policajci iz Poljske, Litvanije i Estonije jedini koji će se  pridružiti Slovencima ili će kasnije stići i policajci iz drugih zemalja EU.

Poslednjih dana ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs posetio je Poljsku i Litvaniju, kao i Letoniju. Razgovori su bili fokusirani na pripreme za slovenačko predsedavanje EU, kao i na saradnju stranih policajaca u čuvanju slovenačko-hrvatske granice.