Slovenija: Janša i dalje izaziva nezadovoljstvo tvitovima kojim komentariše američke izbore

Slovenija: Janša i dalje izaziva nezadovoljstvo tvitovima kojim komentariše američke izbore

Političari u Sloveniji nisu zadovoljni postovima premijera Janeza Janše na Tvitteru u kojima komentariše ishod američkih predsedničkih izbora. Čak su i predstavnici njegovih koalicionih partnera kritikovali njegove stavove, dok Ministarstvo spoljnih poslova i predsednik zemlje nisu dali komentar.

„Premijerovi tvitovi trenutno ne idu u korist Sloveniji“, rekao je ministar odbrane Matej Tonin za javni servis TV Slovenija, dodajući: „Vreme će pokazati da li nam nanose štetu“.

Tonin, lider stranke Hrišćansko-demokratske koalicije Nova Slovenija (NSi), rekao je da razume da bi premijer mogao biti razočaran ishodom američkih izbora, ali u demokratiji rezultate treba prihvatiti onakvima kakvi jesu, a pobedniku bi trebalo čestitati.

Za razliku od Janše, Tonin, jedan od potpredsednika vlade, čestitao je Joeu Bidenu na izbornoj pobedi, kao i predsednik Slovenije Borut Pahor i predsednik Narodne skupštine Igor Zorčič.

Janja Sluga, zamenica vođe parlamentarne grupe Stranke modernog centra (SMC), rekla je da Janšini tvitovi “ne donose nikakve koristi za našu zemlju”, dodajući da je prevremeno proglašenje pobednika “nešto što čovek ne bi trebao da radi”.

Franc Jurša, zamenik lidera parlamentarne grupe Stranke penzionera (DeSUS), rekao je da je pripisivanje pobede Trampu pre proglašenja pobednika „lapsus“ koji zaslužuje raspravu šefova koalicionih partija.

Podržavajući Trampa uoči izbora, Janša je na tviteru objavio da će Bajden biti „jedan od najslabijih predsednika u istoriji“ ako bude izabran, što mu je donelo ukor Majkla Karpentera, Bajdenovog savetnika za spoljnu politiku. Ujutro nakon američkog izbornog dana, Janša je takođe tvitovao da je „prilično jasno da su Amerikanci izabrali Donalda Trampa“.

Iako Bajdenu nije čestitao, Janša je na Twitteru objavio: “SAD su naš strateški partner. Sve slovenske vlade koje sam vodio izgradile su bliske prijateljske odnose sa SAD-om. Bez obzira iz koje stranke je bio američki predsednik. Ništa se neće promeniti ubuduće”.

Demokracija.eu, portal blizak Janši, piše da je, nakon njegovog tvita prošle srijede ujutro, u kojem se navodi: „Prilično je jasno da su Amerikanci još 4 godine birali Donalda Trampa i Mikea Pencea. Više odlaganja i negiranja činjenica iz redovnih medija, veći je konačni trijumf za POTUS. Čestitamo Republikanskoj stranci na snažnim rezultatima širom SAD“, došlo do najbrutalnijeg medijskog napada na Janšu.

“Naravno, Janša nije čestitao Trampu, već republikancima, koji su postigli bolji rezultat nego na prethodnim izborima, u oba doma Kongresa. Istovremeno je izrazio uverenje da je Tramp pobednik izbora, što je njegovo lično uverenje, posebno u kontekstu mnogih nepravilnosti i prevara koje će biti predmet sudskih procesa. Najzanimljivije je da su oni koji su napali Janšu brzo čestitali Bajdenu, iako su izbori daleko od toga da imaju zvaničnog pobednika, a na zvanične rezultate ćemo još morati malo da sačekamo“, piše danas Demokracija.eu.