Slovenija: Janša i der Leyen će rešavati problem star četiri godine

Slovenija: Janša i der Leyen će rešavati problem star četiri godine

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen odgovorila je na pismo premijera Slovenije Janeza Janše zbog tužbe koju je Komisija pokrenula protiv Slovenije zbog oduzimanja dokumenata ECB-a 2016. godine. Komisija je odgovorila da želi da dijalog sa Slovenijom o ovom pitanju ostane otvoren, saznaje STA.

Komisija je rekla da “odgovor potvrđuje spremnost Komisije da održi dijalog sa Slovenijom otvorenim, u duhu iskrene saradnje, kao i sa svim državama članicama”.

Janša je rekao da je u pismu pitao da li postoji mogućnost da Komisija povuče tužbu.

Prema internet portalu Delo, šefica Komisije odgovorila je da ceni spremnost premijera da postigne dogovor o tom pitanju i da su nadležne službe Komisije spremne da sarađuju sa slovenačkim vlastima na ovom slučaju u potrazi za boljim uvidom u mogućnosti da se problem reši u skladu sa onim što Slovenija predlaže.

Von der Leyen je, kako se izveštava, pozvala na direktnu komunikaciju i napomenula da Komisija očekuje potpuno poštovanje nezavisnosti slovenačke centralne banke Banke Slovenije i njenog guvernera.

Janša bi se trebao sastati sa von der Leyen u Briselu u četvrtak, pa se očekuje da će se ovo pitanje naći na sastanku.

Slučaj datira iz 2016. godine kada je slovenačka policija prilikom zaplene laptopa guvernera Banke Slovenije u pretresu u centralnoj banci Slovenije oduzela neke dokumente Evropske centralne banke (ECB) sprovedena u okviru istrage navodnih prekršaja u spašavanju banaka u Sloveniji 2013. godine.

ECB i Komisija tvrde da zaplenjeni dokumenti potpadaju pod princip imuniteta dokumenata EU ili ECB i da ne mogu biti korišteni u istrazi.

Slovenija se u međuvremenu ne slaže, insistirajući na tome da je pojam privilegija i imuniteta u međunarodnom pravu definisan mnogo uže nego što ga tumači Komisija.

Ali u junu, deset dana pre prvog usmenog ročišta na Evropskom sudu pravde (ECJ), pojavile su se informacije da je Janša pisao van der Leyen da razmotri pod kojim uslovima će Komisija biti spremna da povuče tužbu.

Slovenačka agentica Katja Rejec Longar junsko saslušanje označila je “veoma pozitivnim” za tu zemlju. Na pitanje da li će nagodba biti moguća, ona je rekla da Komisija uvek ima mogućnost da prizna grešku i povuče tužbu.

Ali nagodba nije moguća u smislu da Slovenija kaže da je zaplenila arhive EU, jer su slovenački sudovi presudili da oduzeti dokumenti nisu arhiva EU, a ove presude su obavezujuće za slovenačke institucije, objasnila je ona.

Generalna advokatica ECJ Juliane Kokott rekla je da će svoje mišljenje o tom pitanju, koje nije obavezujuće za sud, predstaviti 3. septembra.

Sud ne želi da precizira kada bi presuda mogla biti doneta. Međutim, pošto su se slični slučajevi prošle godine okončali oko 19 meseci nakon podnošenja tužbe, presuda se očekuje krajem godine.

Komisija može povući tužbu u bilo kojoj fazi postupka do izricanja presude.

Slučaj se smatra prioritetom, jer se o imunitetu arhiva EU retko raspravlja na sudovima, pa bi presuda, u ovom slučaju, bila važna za sve članice EU da vide kako je sud definisao njenu upotrebu.