Slovenija: Janša je dobio poziv za EP za saslušanje o medijskoj situaciji u Sloveniji

Slovenija: Janša je dobio poziv za EP za saslušanje o medijskoj situaciji u Sloveniji

Monitoring grupa za demokratiju, vladavinu zakona i osnovna prava Evropskog parlamenta pozvala je slovenačkog premijera Janeza Janšu i druge zvaničnike na virtuelnu razmenu mišljenja o medijima u zemlji 5. marta.

Šef grupe, holandska poslanica u Evropskom parlamentu Sophie in ‘t Veld (Renew), potvrdila je za STA da su pozivnice poslate za 5. mart, iako nije imenovala pozvane.

MEP je rekla lokalnim medijima pre nekoliko dana da će, osim premijera, na razmenu mišljenja biti pozvani i ministar kulture i direktor Vladine kancelarije za komunikacije, kao i predstavnici medija.

Dodala je da će zvaničnici biti pozvani da Grupa sasluša njihove stavove. „Za nas nije važno da li pripadaju desnici ili levici. Važne su činjenice, diskusije kako bismo znali šta se događa“, rekla je ona.

U svojim objašnjenjima za STA, ‘t Veld je primetila da Grupa na čijem je čelu nadgleda nekoliko zemalja, kao i horizontalne teme, ističući da nadgledanje „nije jednokratni događaj, već proces“.

U zavisnosti od nalaza i situacije, mogu biti predložene naknadne radnje u obliku pismenog izveštaja Odboru Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove (LIBE), čiji je deo i njena Grupa, ili u vidu rezolucije.

„Pored saslušanja, koristićemo razne izvore informacija kako bismo pažljivo pratili situaciju, a koristimo i instrument pisanih naknadnih pitanja i eventualno dalja saslušanja“, objasnila je ‘t Veld, dodajući da je utvrđivanje činjenica deo njihovog alata, iako putovanja trenutno nisu moguća.

U slučaju Malte i Slovačke, grupa je preduzela nekoliko misija i ’t Veld se nada da će kasnije ove godine moći da izvrše dalje misije u obe zemlje, kao i u Bugarsku.

Odbor LIBE takođe je preduzeo misije za utvrđivanje činjenica vladavine zakona u Poljskoj i Mađarskoj.

Grupa na čijem je čelu bila Sophie in ‘t Veld odlučila je da nadgleda situaciju u Sloveniji nakon što je premijer Janša u objavi na Tvitteru optužio Lili Bayer, autorku članka u listu Politico o medijskoj situaciji u Sloveniji, da joj je „naređeno da ne govori istinu”.

Janšin napad na novinarku naišao je na široku osudu, uključujući i Evropsku komisiju, koja je rekla da su mržnja, pretnje i lični napadi na novinare neprihvatljivi.

„Ono što čujemo od Slovenije je nesrećno i uznemirujuće“, rekao je finski ministar za evropske poslove Titti Tuppurainen za Politico, dodajući: „Očekujemo da će buduće predsedništvo podržavati naše zajedničke vrednosti, uključujući slobodu medija. Svaka erozija ovoga dovodi u pitanje kredibilitet Unije kao celine“.

Janšini sporni tvitovi razmatrani su i u sredu na Spoljnopolitičkom odboru slovenačke Narodne skupštine, s tim što se državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Gašper Dovžan ne slaže sa opozicionim poslanikom da je ovo tvitovanje štetilo ugledu Slovenije uoči predsedavanja Savetom EU u drugoj polovini ove godine.

Dovžan je rekao da novinari pišu ono što pišu o situaciji u Sloveniji, ali Ministarstvo spoljnih poslova vodi računa o ugledu Slovenije. „Događaji pokazuju da u Sloveniji postoji sloboda medija i svako može reći šta misli.“