Slovenija: Janša je pozdravio ideju o fondu od 500 milijardi evra

Slovenija: Janša je pozdravio ideju o fondu od 500 milijardi evra

Premijer Slovenije Janez Janša pozdravio je nemačko-francuski predlog da EU formira fond od 500 milijardi evra za ponovno pokretanje privrede nakon pandemije Covid-19. Međutim, veruje da će biti potreban još ambiciozniji pristup u rešavanju krize takvih razmera. O tome je takođe razgovarao sa svojim italijanskim i austrijskim kolegama.

Nemačka i Francuska predložile su u ponedeljak da se na javnim tržištima prikupi 500 milijardi evra kako bi se putem grantova finansirale sektore EU i regione u kojima je uticaj koronavirusa bio najjači.

“To je dobar korak napred. 500 milijardi eura zaista je makroekonomski relevantan broj, ali ambiciozniji pristup bi bio dobrodošao za ovu meru simetrične krize.

“Sada nam je potreban brzi sporazum o višegodišnjem finansijskom okviru i fondu za oporavak, kao paket”, rekao je Janša u odgovoru na odluku predsednice Evropske komisije Ursule von der Leien, koja je pozdravila nemačko-francusku ideju.

Kako je prenela agencija STA, Janša je na Twitteru objavio da je sa italijanskim i austrijskim premijerima, Đuzepeom Konteom i Sebastijanom Kurcom razgovarao o predloženom fondu za pomoć, kao i o višegodišnjem budžetu EU.

„Saglasili smo se da nam je za prevazilaženje krize i pomoć kompanijama i porodicama potreban ambiciozan predlog Evropske komisije.

“Ovo je od vitalnog značaja za EU ​​i zajedničko tržište, da se u potpunosti oporavi”, objavio je slovenski premijer nakon razgovora sa Conteom.

Ranije tokom dana Conte je takođe na društvenim mrežama objavio da je nemačko-francuski predlog važan korak u pravcu koji je Italija predložila.

Razgovor sa kancelarom Kurzom bio je takođe fokusiran na “otvaranje granice i iskustva iz borbe sa koronavirusom, gde su Slovenija i Austrija među najuspešnijim zemljama”, objavio je Janša.

Međutim, čini se da Kurc ne želi da ublaži granične kontrole na granici sa Slovenijom, koja je deo unutrašnjih granica EU, dok su se Austrija, Češka i Slovačka složile ranije da će ponovo otvoriti svoje granice sredinom juna.

Kurz je takođe rezervisan za ideju za fond od 500 milijardi evra, najavljujući da će Austrija naći kontra predlog sa još tri države (Holandijom, Danskom i Švedskom) za fond koji se ne zasniva na grantovima, već na kreditima.

Janša je u međuvremenu promovisao ideju o “korona-obveznicama”, pomoću kojih bi EU u celini finansirala posledice pandemije.