Slovenija: Janša, Merkel i Costa usaglasili prioritete trojnog predsedavanja

Slovenija: Janša, Merkel i Costa usaglasili prioritete trojnog predsedavanja

Nemačka kancelarka Angela Merkel, portugalski premijer Antonio Costa i slovenački premijer Janez Janša razgovarali su u utorak popodne putem videokonferencije. Šefovi vlada nisu se lično sastali u Berlinu, kao što je prvobitno predviđeno, zbog pandemije koronavirusa.

Na osnovu iskustava iz 2007. godine, kada su prvi put radili zajedno kao trojno predsedništvo, Nemačka, Portugal i Slovenija će ponovo biti predsedavajuće Savetom EU u narednih 18 meseci. 1. jula 2020. Nemačka će po principu rotacije preuzeti šestomesečno predsedavanje Savetom EU, a slediće ga Portugal u januaru 2021. i Slovenija u julu 2021. godine.

Tri države su utvrdile zajednička pitanja i prioritete kojima se žele baviti u ovom periodu. Zajednički dnevni red prilagođen je pandemiji COVID-19, naglašavajući cilj da zajedno rade na brzom oporavku kako ekonomskog tako i socijalnog stanja te na taj način jačaju otpornost Evrope.

“Tri predsedavajuće zemlje čvrsto veruju u važnost demokratije, ljudskih prava, vladavine zakona i otvorenih modela društva koji su osnova evropske slobode, sigurnosti i prosperiteta,” saopšteno je iz Vlade Slovenije.

Na videokonferenciji su tri vladina lidera naglasila potrebu da nauče lekcije iz ove krize i pripreme Evropu za budućnost. Oni su ponovo potvrdili svoju posvećenost izgradnji jače, održivije orijentisane, konkurentne i bliže povezane Evrope nakon pandemije COVID-19.

Složili su se da Evropska unija i njene članice moraju pronaći rešenja socijalnog aspekta krize, čemu će oporavak evropske ekonomije doprineti, ali i da zelenu i digitalnu transformaciju Evropske unije moraju tretirati kao prioritet, ojačati strateški autonomiju EU i njenu sposobnost da se nosi sa krizama poput pandemije ili sajber napada. Oni su potvrdili da će bavljenje klimatskim promenama i podsticanje digitalizacije u EU sa ciljem jačanja digitalnog suvereniteta takođe biti jedan od njihovih zajedničkih prioritetnih zadataka.

Da bi ojačali ulogu Evrope u svetu, troje lidera su ponovo potvrdili svoj zajednički cilj unapređenja sposobnosti Evropske unije da oblikuje globalnu politiku, podržavajući tako multilateralni svetski poredak zasnovan na pravilima i produbljujući svoju saradnju sa ključnim partnerima. Između ostalog, istakli su potrebu da zajedno radie na odnosima EU sa Kinom i Indijom, budućem programu EU-Afrika orijentisanim ka budućnosti i stalnoj saradnji sa prekookeanskim partnerima. Oni su takođe istakli značaj širenja EU na Zapadni Balkan.

Mehanizam tripartitnog predsedavanja u Savetu Evropske unije utvrđen je Lisabonskim ugovorom. Svaki nosilac predsedništva blisko sarađuje sa ostala dva kako bi se osigurao kontinuitet odlučivanja u Savetu. Kada prva zemlja preuzme predsedavanje, objavljuje se zajednički dnevni red. /ibna