Slovenija: Janša ne želi da primi sudsku poštu

Slovenija: Janša ne želi da primi sudsku poštu

Slovenački list Dnevnik izveštava da je ljubljanski Okružni sud pribegao angažovanju detektiva koji će pokušati da dostavi sudsku poštu premijeru Janezu Janši, koji ne podiže poštu vezanu za zemlju u slučaju doline Trente.

Dok Janša ne dobije poštu, sud ne može nastaviti da odlučuje o zahtevu odbrane za izuzeće članova sudskog veća.

Dokumenti koje bi sud želeo da dostavi Janši povezani su sa zahtevom za izuzeće sudija.

Posle svog prvog zahteva, Janšin branilac je podneo još dva zahteva, pa sud mora uspešno dostaviti sva tri odgovora pre nego što nastavi postupak.

Specijalizovano tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Janše zbog zloupotrebe službenog položaja prošlog oktobra, nakon pet godina istrage.

Takođe su optuženi Branko Kastelić, bivši predsednik kompanije Imos, i Klemen Gantar, bivši direktor Eurogradnja.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Dnevnik, sud nije imao problema sa dostavom pošte Kasteliću i Gantaru.

Slučaj je povezan sa parcelom u dolini Trente u Alpima koju je Janša kupio 1992. godine i prodao 2005. godine, u vreme kada je prvi put bio premijer, za otprilike 131.000 EUR, gotovo devet puta više od cene koju je platio.

Kupac, kompanija Eurogradnje, zatim je plac, zemljište duž reke dostupne samo preko mosta, prodao za 146.000 EUR 2005. drugoj kompaniji – Imos. Iste godine Imos je prodao Janši trosobni stan u centru Ljubljane za 236.100 EUR.

Tužilaštvo tvrdi da je Eurogradnje platilo za zemlju 100.000 evra više nego što je vredelo, što je tada uračunato u cenu stana.

Kada je Imos bankrotirao, vrednost parcele je zvanično procenjena na 17.655 EUR, ali je tada parcela prodata za 127.500 EUR na aukciji koju je pobedio Damjan Podjed.

Međutim, u avgustu 2018. godine Podjed je plac prodao drugoj osobi za 140.000 EUR. Za sada se među osumnjičenima ne pojavljuju ni Podjed ni konačni kupac.

Janša je žestoko negirao sve navode o nezakonitim radnjama otkako su se prvi put pojavili u medijima 2011. godine. Naglasio je da je u karijeri zaradio dovoljno novca platama i višestrukim bestselerima te je optužbe odbacio kao deo spletke ljudi iza scene koji žele da ga uklone iz politike.