Slovenija: Janša nominovao Andrijaniča za ministra digitalne transformacije

Slovenija: Janša nominovao Andrijaniča za ministra digitalne transformacije

Slovenački premijer Janez Janša nominovao je Marka Borisa Andrijaniča, trenutnog predsedavajućeg Strateškog saveta za digitalizaciju, za ministra bez portfelja za digitalnu transformaciju. Andrijanič, koji je šef javne politike za centralnu i istočnu Evropu američkog tehnološkog giganta Uber, vodio bi novoosnovanu Kancelariju za digitalnu transformaciju.

Cilj novog ministra biće pomoć premijeru u koordinaciji rada ministarstava u vezi sa slovenačkom digitalnom transformacijom i vođenje Kancelarije za digitalnu transformaciju, novog tela osnovanog u tu svrhu, saopštio je kabinet premijera.

Janša je na Tviteru rekao da je digitalna transformacija zahtevan i strateški važan proces koji zahteva mnogo međuministarske koordinacije, pa otuda i nova objava.

Andrijanič je diplomirao na ljubljanskom Pravnom fakultetu i magistrirao javnu politiku na Oksfordskom univerzitetu. Na čelu je Strateškog saveta za digitalizaciju, vladinog savetodavnog tela, od njegovog osnivanja u aprilu ove godine.

Prema njegovom profilu na društvenim mrežama, Andrijanič trenutno ima dvostruku ulogu u Uberu, kao šef bezbednosne politike za Evropu, Bliski Istok i Afriku i šef javne politike za Centralnu i Istočnu Evropu. Član je Atlantskog saveta i David Rockefeller stipendista.

Digitalizacija je jedan od prioriteta slovenačkog nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koji vredi 2,5 milijarde evra. Više od petine ukupnog iznosa izdvojeno je za digitalizaciju, uglavnom javne uprave, obrazovanja i zdravstvenog sektora.

Strateški savet za digitalizaciju nedavno je predložilo set od četrdeset mera digitalizacije, u rasponu od većeg učešća različitih e-usluga u javnoj upravi do niza e-zdravstvenih usluga i formiranja Kancelarije za digitalnu transformaciju.

Iako je koalicija prebačena u manjinski status, redovna većina u parlamentu je potrebna za imenovanje ministra. Pre mesec dana Marjan Dikaučič odobren je za novog ministra pravde sa 44 glasa za u zakonodavnom telu od 90 članova.