Slovenija: Janša optužio evroparlamentarku Sophie in ‘t Veld za cenzuru, zahteva ostavku

Slovenija: Janša optužio evroparlamentarku Sophie in ‘t Veld za cenzuru, zahteva ostavku

Slovenački premijer Janez Janša pozvao je holandsku evroparlamentarku Sophie in ‘t Veld (Renew / D66) da podnese ostavku na mesto predsedavajuće grupe za praćenje demokratije Evropskog parlamenta. Zahtev dolazi nakon incidenta u petak tokom javne rasprave o situaciji u Sloveniji i navoda da je Janšina vlada cenzurisala medije.

Janša je pozvao ‘t Veld da odstupi, optuživši je da je nepopravljivo narušila ugled i kredibilitet Grupe za nadzor demokratije, vladavine prava i osnovnih prava.

„Slovenačka vlada vrlo ozbiljno shvata slobodu govora i slobodu medija i zato ne prihvatamo cenzuru“, navodi se u pismu koje je ‘t Veld poslao Peter Šuhel, šef Janšinog kabineta. Dodaje se da su “sećanja na vremena kada su komunističke vlasti morale da odobre novinske članke i dalje vrlo živa u Sloveniji”.

„Vaša cenzura opasno podseća na to vreme. Međutim, drago mi je što ste to učinili pred evropskom javnošću … Budući da verujem da ste ovom akcijom nepopravljivo narušili ugled i kredibilitet Grupe, pozivam vas da odstupite sa mesta predsednika DRFMG, kako bi vratili poverenje članova Evropskog parlamenta i građana EU prema novom rukovodstvom i verodostojnom radu“, piše Šuhel.

Pismo je naslovljeno na ‘t Veld, ali je njegova kopija poslata i Manfredu Veberu, lideru Evropske narodne partije (EPP) u parlamentu.

EPP, čiji su Janšine demokrate (SDS) član, nije komentarisala razvoj događaja u petak. Premijer je u petak tokom rasprave imao video zapis o napadima na medije i novinare za koji je insistirao da ga treba prikazati u okviru rasprave pre vremena za pitanja, dok je ‘t Veld to odbila dozvoliti. Rekla je, međutim, da bi video mogao biti prikazan na kraju debate.

Janša je na to odgovorio optuživši je za cenzuru. Preko vikenda je na Twitteru napisao da Slovenija Briselu ne duguje ništa. Neki Slovenci plaćaju cenu slobode i demokratije već 35 godina, i „preplaćeni birokrati koji su rođeni u prosperitetu neće nam propovedati o slobodi i demokratiji“, rekao je.

Članica EP Sophie in ‘t Veld (Renew / D66) odbacila je navode o cenzuri. Utisak da je Parlament protivnik Slovenije je za žaljenje i daleko od istine, rekla je ona za STA.

Evroparlamentarka je rekla da je grupa voljna da sarađuje i da će učiniti sve da pomogne Sloveniji da izbegne scenario kakav je viđen u Mađarskoj i Poljskoj.

Rekla je da je grupa svoj rad obavljala na neutralan, miran i profesionalan način. Članovi grupe žale što su nedavni događaji napravljeni kao spektakl. „Gotovo se čini kao da je Evropski parlament protivnik Janše ili Slovenije, što je vrlo daleko od istine“, rekla je ‘t Veld.

Ako Janša misli da je stvoren pogrešan utisak, uvek bi mogao da kontaktira Grupu, dodala je ona.