Slovenija: Janša preživeo još jedno glasanje o opozivu

Slovenija: Janša preživeo još jedno glasanje o opozivu

Slovenački premijer Janez Janša preživeo je u sredu glasanje o opozivu u parlamentu, jer su 42 poslanika glasala za i 44 protiv predloga, što znači da nije postignut potreban broj od 46 poslanika. Glasanje je održano u sredu uveče, nakon više od deset sati rasprave u parlamentu.

Podaci o glasanju pokazuju da su koalicione stranke, kao i Nacionalna stranka (SNS), dva poslanika Partije penzionera (DeSUS) i oba manjinska poslanika glasale protiv opoziva, što se i očekivalo iz rasprave.

Zahtev za opoziv pokrenuli su Lista Marjana Šareca (LMŠ), Socijaldemokrate (SD), Levica i Stranka Alenke Bratušek (SAB), koji su Janšu optužili za kršenje nekoliko članova Ustava i zakona o zdravstvu, medijima, tužilaštvu i ljudskih i ustavnih prava.

Rekli su da je vlada kooptirala upravljanje epidemijom Covid-19, propustila da u potpunosti obezbedi slovenački udeo vakcina Covid-19 i izvršila pritisak na medije, uključujući Slovenačku novinsku agenciju (STA), kao i tužilaštvo.

Jani Moderndorfer (LMŠ) rekao je da, kao privremeni ministar zdravlja, Janša nije uspeo da za Sloveniju kupi puni deo vakcina Covid-19, a kao premijer odgovoran je za to što vlada nije ispunila zakonsku obavezu da finansira STA kao svoju javnu službu.

„Ponaša se protiv zakona i Ustava i međunarodnih instrumenata koje se Slovenija – svidelo se to nama ili ne – obavezala da će poštovati“, rekao je Moderndorfer, opisujući Janšino ponašanje kao „proizvoljno, autoritarno, štetno i opasno“ pri čemu se “podsmeva demokratiji, svojoj zemlji i narodu“.

Rekao je da je razlog Janšinog nezakonitog i protivustavnog ponašanja njegov lični rat protiv svega što bi bilo nezavisno i samostalno u bilo kojoj demokratskoj zemlji. Mediji su mu bili prva meta, a STA najlakši od njih.

Govoreći u ime SocDems-a, Bojana Muršič rekla je da Slovenijom vlada autoritarna vlada koja ne vodi računa o zakonima, Ustavu i ljudima koji slede svoje ciljeve. “Eklatantna kršenja postala su svakodnevna praksa.”

Janša je generalno odbacio tvrdnje rekavši da je zahtev za opoziv sadržao “toliko apsurdnih stvari da nema smisla odgovoriti na sve i nema smisla da se svađaju oko toga”.

Slovenija nije doživela katastrofu kako tvrdi opozicija, nego vrlo optimistična vremena, rekao je on. „Pred nama je godina oporavka koja će biti brža od proseka zemalja članica EU i koja će Sloveniju vratiti u nivo pre krize u rekordnom roku”.

Rekao je da se, s obzirom na situaciju, može očekivati da će stanje epidemije, na snazi do sredine juna, nakon toga biti obustavljeno i da bi Slovenija mogla ući u prelazni period kada će većina mera biti ukinuta. Slovenija dostiže potreban nivo vakcinacija do leta.

On je za više od 4.000 smrtnih slučajeva Covid-19 optužio prethodnu vladu koja se nije pripremila za epidemiju.

Što se tiče zdravstva i medija, on je rekao da je u slovenačke bolnice u poslednjih deset godina uloženo 400 miliona evra, dok je više od milijardu uloženo u nacionalni RTV Slovenija i STA u istom periodu.