Slovenija: Janša razgovarao sa albanskim predsednikom Metom

Slovenija: Janša razgovarao sa albanskim predsednikom Metom

Albanskog predsednik Ilira Meta i premijer Slovenije, Janez Janša, sastali su se na marginama procesa Brdo-Brijuni.

Albanski predsednik pohvalio je veoma dobre odnose dve zemlje, stabilne i sa pozitivnim napretkom tokom godina, u političkom, diplomatskom, bezbednosnom i odbrambenom sektoru, posebno u okviru regionalnih inicijativa.

Meta je zahvalio Janši na podršci koja je data Albaniji u procesu evropskih integracija i izrazio uverenje da će tokom sledećeg slovenačkog predsedavanja Evropskom unijom ostati zagovornik integracije Albanije i svih zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

„Slovenija je uvek bila među zemljama koje su insistirale na otvaranju pregovora o članstvu za Albaniju i severnu Makedoniju“, rekao je premijer Janša tokom razgovora s predsednikom Metom.

Oba sagovornika su podvukla da je prioritet zemalja zapadnog Balkana bliska regionalna saradnja i produbljivanje unutrašnjih reformi sa krajnjim ciljem integracije u Evropsku uniju.

Albanski predsednik naglasio je važnost nastavka dijaloga između Kosova i Srbije radi postizanja obostrano prihvatljivog sporazuma dveju strana i zatražio da se liberalizacija viznog režima za Kosovo sa Evropskom unijom što pre uradi, kao odluka koja pomaže ne samo Kosovu, već i regionalnoj saradnji. / ibna