Slovenija: Janša se sastao sa Johnsonom u Londonu kako bi razgovarali o odnosima Slovenije i EU sa Velikom Britanijom

Slovenija: Janša se sastao sa Johnsonom u Londonu kako bi razgovarali o odnosima Slovenije i EU sa Velikom Britanijom

Premijer Slovenije Janez Janša boravio je u četvrtak u radnoj poseti Londonu na poziv britanskog premijera Borisa Johnsona.

Glavne teme razgovora tokom posete Velikoj Britaniji ticale su se produbljivanja političke saradnje dve zemlje, suzbijanja epidemije COVID-19, odnosa EU i UK, saradnje između dve zemlje u svetlu slovenačkog predsedavanja Savetom EU i UK predsedavanja COP26, kao i aktuelna spoljnopolitička pitanja, posebno situacija u Avganistanu i na Zapadnom Balkanu.

“Bilateralni odnosi dve zemlje su vrlo dobri i prijateljski. Ova poseta označila je intenziviranje političkog dijaloga na najvišem nivou. Velika Britanija je 20. najveći spoljnotrgovinski partner Slovenije po obimu trgovine. Obim ulaganja raste u oba smera. U 2020, iznos direktnih ulaganja koje je Slovenija primila od Velike Britanije dostigao je 501 milion evra, čime je Velika Britanija deveti po veličini spoljnotrgovinski partner u pogledu stranih ulaganja u Sloveniju”, navodi se u saopštenju slovenačke vlade.

Tokom radne posete, premijer Janša se prvi put susreo sa novoimenovanom sekretarkom za spoljne poslove Elizabeth Truss. U razgovorima je bilo reči o bilateralnim odnosima dve zemlje, aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima i epidemiološkoj situaciji u vezi sa COVID-19. Takođe su se fokusirali na temu jačanja ekonomskih veza, borbe protiv sajber pretnji i produbljivanja kulturnih veza.

U pratnji ministra spoljnih poslova Jamesa Cleverlija, premijer Janša posetio je Nacionalni centar za sajber bezbednost i sastao se sa njegovim rukovodstvom. Međunarodna saradnja po pitanjima sajber bezbednosti ključna je za zaštitu svih od hibridnih pretnji.

Premijer je prisustvovao i radnom ručku sa ambasadorom EU u Velikoj Britaniji Joaom Vale de Almeidom.