Slovenija: Janša se u utorak suočava sa evropskim poslanicima

Slovenija: Janša se u utorak suočava sa evropskim poslanicima

Slovenački premijer Janez Janša predstaviće prioritete slovenačkog predsedavanja EU Evropskom parlamentu na plenarnoj sednici u utorak u sasvim drugačijoj atmosferi nego 2008. godine. Socijalisti, liberali, zeleni i levica najavili su da će biti kritičari. Janšina “politička porodica” je rezervisana, piše u ponedeljak agencija STA.

Prema Agenciji, predstavljanje prioriteta zemlje koja započinje šestomesečni rad na čelu Saveta EU u parlamentu je uobičajeno i prati debata sa evropskim poslanicima.

Janša će se po drugi put obratiti evropskim poslanicima kao premijer zemlje koja predsedava. Kada je 2008. godine predstavljao prioritete slovenskog prvog predsedavanja, evroposlanike je najviše zanimalo Kosovo koje je trebalo da proglasi nezavisnost.

Ove godine situacija je mnogo drugačija. Prva dva dana slovenačkog predsedavanja obeležila su dva incidenta. Frans Timmermans, potpredsednik Evropske komisije iz redova socijalista i demokrata (S&D), izbegao je tradicionalno fotografisanje prilikom preuzimanja predsedništva zbog Janšinih komentara o vezama slovenačkih sudija i socijaldemokrata (SD).

Usledila je izjava ministra unutrašnjih poslova Aleša Hojsa na brifingu za dopisnike iz Brisela u petak, posvećenom početku slovenačkog predsedavanja, koja je protumačena kao kritika Timmermansa metaforom bisera i svinja. Hojs je negirao optužbu.

To će, zajedno sa neuspehom imenovanja evropskih tužilaca, Janšinim odnosom prema medijima i podrškom Mađarskoj u raspravi o kontroverznom zakonu koji prema mišljenju Evropske komisije diskriminiše ljude na osnovu njihove seksualne orijentacije, odrediti raspoloženje za raspravu.

Najveća politička grupa, Evropska stranka desnog centra (EPP), je rezervisana prema slovenačkom premijeru. Janša će učestvovati na sastanku grupe u utorak uveče, gde može očekivati pitanja o svojoj podršci mađarskom premijeru Viktoru Orbanu u debati o pravima LGBTIQ zajednice, pošto EPP smatra da je kontroverzni mađarski zakon neprihvatljiv.

Orbanov Fides napustio je grupu i stranku EPP pre nekoliko meseci.

EPP upozorava da politizacija takvih pitanja u Mađarskoj, Sloveniji i Poljskoj hrani populizam u tim zemljama. Nezvanično, grupa je zabrinuta zbog podele na istočne i zapadne zemlje EU, što je debata o pravima LGBTIQ zajednice ponovo ogolila.

Druga i treća najveća parlamentarna grupa, S&D i liberalni Renew, najavile su da će biti kritičari, posebno zbog neuspeha Slovenije da imenuje delegirane tužioce u Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) i Janšinog odnosa prema medijima.

Slovenački premijer takođe može očekivati kritike evropskih zelenih, pete po veličini grupe, koji su za utorak ujutro najavili proteste u Strazburu zajedno sa organizatorima antivladinih protesta petkom u Sloveniji, kao i levice (GUE / NGL) , koja je najmanja politička grupa.

Evroskeptični konzervativci i reformisti (ECR) rekli su da se slovenačkom premijeru mora pružiti šansa.

Krajnje desničarska Grupa za identitet i demokratiju (ID) nije učestvovala na brifingu u petak na kojem su grupe iznele svoje stavove uoči debate u utorak.

Dnevni red plenarne sednice uključivaće prava LGBTIQ osoba u Mađarskoj, postupak iz člana 7 Ugovora o Evropskoj uniji protiv Poljske i Mađarske i uslovljavanje vladavine zakona.

Plenarnoj sednici prisustvovaće i slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar, koji će predstavljati Savet EU u odnosima sa parlamentom. Učestvovaće u debatama o vladavini zakona i osnovnim pravima u Mađarskoj i Poljskoj, pravima LGBTIK zajednice u Mađarskoj, globalnim sankcijama EU u vezi sa kršenjem ljudskih prava, situaciji u Etiopiji, Antarktiku i 70-godišnjici Ženevske konvencije.