Slovenija: Janša zadovoljan ishodom pregovora u EU

Slovenija: Janša zadovoljan ishodom pregovora u EU

Danas, nakon višednevnih pregovora, Evropsko veće postiglo je dogovor o višegodišnjem finansijskom okviru i instrumentu oporavka vrednog ukupno 1,824 milijarde evra. Sporazum donosi velika dodatna sredstva za Sloveniju, što će olakšati oporavak nakon krize COVID-a i podstaći ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju, rekao je u utorak premijer Slovenije, Janez Janša.

“Nakon Brexita, Evropska unija je drugačija, ravnoteža snaga je drugačija. Uspostavljaju se nove ravnoteže i možda je to dodatno doprinelo činjenici da je praktično trebalo četiri dana za postizanje sporazuma”, rekao je Janša u saopštenju za javnost.

Dodao je da je Slovenija pozdravila postignuti sporazum o višegodišnjem finansijskom okviru i instrumentu oporavka. “To je veliko postignuće”, rekao je premijer i dodao da je to takođe bio sjajan trenutak. “Prvo, zato što je u stvari ukupan iznos sredstava za oporavak i razvoj u narednim godinama, posebno u prve tri godine, sada dovoljan. To je snažan odgovor na krizu uzrokovanu koronavirusom i ovaj ukupni iznos također daje izvjesni optimizam pre jeseni, —kada svi još uvek imamo malo straha od toga što će se dogoditi s nastavkom ovog epidemiološkog talasa”, rekao je Janša. “S druge strane, oba su instrumenta dobra i zato što smo postigli pravednu distribuciju”.

„Posebno u ovom poslednjem delu uzeti su u obzir naši predlozi, kao i predlozi drugih, koje smo uputili Evropskom veću, rukovodstvu i Komisiji u smislu da su uzete u obzir specifičnosti pojedinih zemalja, u slučaju Slovenije, posebno problema našeg zapadnog regiona, —kojem je, prema prethodnoj finansijskoj perspektivi, pretio drastičan pad finansijskih sredstava,” naglasio je premijer, napominjući da “smo uspeli s našim maksimalnim predlogom obezbediti dodatna tranzicijska sredstva, tako da je ova koverta dovoljno velika da ta tranzicija bude glatka”, naglasio je premijer Janez Janša.

“S obzirom na polazišta koja smo imali, Slovenija je postigla ključni strateški cilj, odnosno postigli smo ambiciozan sporazum, koji je važan ne samo s financijskog već i s psihološkog stajališta. Slovenija je postigla sve bitne pregovaračke ciljeve, veoma povoljan udeo sredstava u oba instrumenta”, naglasio je premijer.

“Ako govorimo o opštem globalnom finansijskom položaju Slovenije, čitav period od sedam godina iznosi 10,5 milijardi evra sredstava, od čega su šest milijardi i 600 miliona bespovratnih sredstava, u okviru kojih je  gotovo 3 milijarde evra za kohezijsku politiku i milijardu i 600 miliona za zajedničku poljoprivrednu politiku. Pod instrumentom oporavka imamo još dve milijarde i 100 miliona bespovratnih sredstava i 3 milijarde i 600 miliona zajmova”, rekao je slovenski premijer.

Premijer je ocenio i da je s obzirom na situaciju, u smislu slovenačke statistike, i u pogledu relativnog razvoja, ishod sadašnjih pregovora, uspoređujući sva tri dosadašnja, najbolji kada je reč o višegodišnjoj finansijskoj perspektivi.

“Slovenija je i dalje neto primatelj evropskog budžeta. Žao nam je što žalost nismo uspeli u ovih sedam godina od poslednjih pregovora, ali pogled iz trenutne situacije u kojem se nalazimo je pozitivan i to je uspeh jer nam omogućuje da u narednoj sedmogodišnjoj perspektivi postignemo cilj većeg  i bržeg razvoja, velikim delom uz pomoć financijskih sredstava iz oba instrumenta”, rekao je premijer.