Slovenija: Janšina rana čestitka Trampu izazvala negativne reakcije

Slovenija: Janšina rana čestitka Trampu izazvala negativne reakcije

Slovenački premijer Janez Janša napisao je jutros na Twiteru da je već tada bilo jasno da su Amerikanci izabrali predsednika Donalda Trampa na još četiri godine. „Što će više biti kašnjenja i negiranja činjenica od strane centralnih medija, to će biti veći trijumf predsednika“, objavio je Janša. Čestitao je republikancima na dobrim izbornim rezultatima širom Sjedinjenih Država. Zatim je Twitter objavio upozorenje na Janšinu poruku – „Zvanični izvori još nisu proglasili pobednika kada je objavljen ovaj twit“.

Kao odgovor na američku izbornu situaciju, Evropska komisija je danas naglasila da je tamo još uvek u toku demokratski proces i da je potrebno sačekati zvanične rezultate. Na pitanje o twitu slovenačkog premijera Janeza Janše o pobedi aktuelnog predsednika Donalda Trampa, odgovorili su da svima preporučuju da sačekaju zvanično obaveštenje američkih vlasti.

Naime, strani mediji postavili su danas nekoliko pitanja na redovnom virtuelnom podnevnom brifingu Evropske komisije u vezi sa twitom slovenačkog premijera da je već jasno da su Amerikanci izabrali Trampa na još četiri godine. Glavni portparol komisije Eric Mamer prvo je istakao da ne komentariše tweet slovenačkog premijera, a zatim je dodao da svima preporučuje da prate tekući demokratski proces u SAD i sačekaju obaveštenje američkih vlasti.

Strani novinari su u svojim pitanjima ukazali na neadekvatnost Janšinog twita u pogledu borbe protiv dezinformacija i principa EU da ne komentariše izborni proces. Naglasili su da treba bar jasno staviti do znanja da je to pogrešno. Kao odgovor na ove navode, Mamer je rekao da nije rekao da to nije „pogrešno“. Podsetio je na dogovor ili pravilo da se ne komentariše izborni proces, čega bi se, po njihovom mišljenju, trebalo pridržavati i rekao da twit slovenačkog premijera ide u drugom smeru.