Slovenija: Janšino pismo EU izazvalo reakcije

Slovenija: Janšino pismo EU izazvalo reakcije

Premijer Slovenije Janez Janša obratio se u utorak pismom liderima EU u kojem tvrdi da nedavnim sporazumom kojim se u budžet EU i fond za oporavak unose odredbe o vladavini zakona podriva julski sporazum EU o paketu finansiranja. Slovenački mediji pišu da je pismo izazvalo oštre reakcije u političkoj javnosti, u opoziciji, kao i delimično u koaliciji.

U pismu, upućenom predsednici Komisije Ursuli von der Leyen i predsedniku Evropskog saveta Charlesu Michelu, između ostalih, Janša je napisao da vladavinu zakona treba poštovati širom EU, ali i da „diskrecioni mehanizmi koji se ne zasnivaju na nezavisnoj presudi već na politički motivisani kriterijumima ne mogu se nazvati ‘vladavinom zakona’ “.

Janša je u skoro četiri stranice dugom pismu dodao da „Slovenija podržava poštovanje vladavine zakona u svim slučajevima […] bezuslovno i bez dvostrukih standarda“.

Ali, istakao je da „brojni mediji i neke političke grupe u Evropskom parlamentu otvoreno prete upotrebom instrumenta pogrešno nazvanog ‘vladavina zakona‘ kako bi većinom glasova disciplinovali pojedine države članice EU.“

Pismo je stiglo uoči virtuelnog sastanka lidera EU posvećenog odgovoru EU na epidemiju i nakon što su Poljska i Mađarska blokirale višegodišnji budžet i oporavak Unije zbog uključivanja odredbi o vladavini zakona. Strani mediji to pismo vide kao odobravanje stava Poljske i Mađarske.

Janša je takođe tvrdio da je Slovenija 2014. godine bila „svedok ukradenih izbora izvedenih drastičnom zloupotrebom državnih institucija – uključujući deo pravosuđa“, dodajući da „nijedna institucija EU u to vreme nije reagovala ni sa jednim upozorenjem“.

Janša se danas oglasio na Fejsbuku i dodao da je „moje pismo pokušaj poziva na razum. Delimo odgovornost za budućnost EU. I mi smo dužni da razmišljamo svojom glavom “.

Pozivajući se na ugovor o EU, primetio je da svaka država članica može zakonito i legitimno podneti veto svuda gde se zajedničke odluke donose konsenzusom.

„Da li je toliko teško razumeti da u ovom slučaju to znači bar odlaganje post-pandemijskog oporavka? I da u glavnim stvarima nikada nećete moći da primorate nijednu suverenu zemlju EU da učini nešto što je protivno njenim interesima? I da je u interesu Slovenije da ne dođe do odlaganja ili čak nečeg ozbiljnijeg?“

Prema medijima u Sloveniji, Evropska komisija neće komentarisati Janšino pismo osim potvrde da ga je von der Leyen primila i da će na njega odgovoriti. Ali Valdis Dombrovskis, zvaničnik Evropske komisije zadužen za ekonomske poslove, iako nije komentarisao pismo, rekao je da Slovenija nije bila među zemljama koje su u ponedeljak blokirale sporazum o paketu oporavka, već ga je podržala.

Pismo je izazvalo oštre reakcije u Sloveniji, a odgovor je stigao i od predsednika Boruta Pahora, koji je naglasio potrebu poštovanja nedavnog sporazuma između Evropskog parlamenta i Saveta EU koji finansiranje EU uslovljava poštovanjem zakona o vladavini. Što se tiče Janšine tvrdnje da su izbori 2014. godine ukradeni, Pahor je napisao da su izbori bili zakoniti i legitimni.

Mlađi partneri u vladinoj koaliciji ogradili su se od pisma, a predsednik Nove Slovenije (NSi) Matej Tonin rekao je da pismo predstavlja mišljenje premijera, jer vlada „nije odlučila o njegovom sadržaju“.

Pismo „definitivno ne ide u korist slovenačkim interesima, ono nas svrstava u problematične zemlje kojima nikada nismo pripadali. Ovo zahteva ozbiljnu raspravu“, rekao je Tomaž Gantar, privremeni lider Stranke penzionera (DeSUS), dok je Stranka modernog centra (SMC) napisala da je „odbila“ sadržaj pisma.

Četiri opozicione stranke leve orijentacije odvojeno su izrekle oštre osude, kao i zajedno, kao deo nove Koalicije Ustavnog luka, koja je pozvala slovenačku politiku i javnost da u potpunosti odbiju Janšinu politiku i pozvala na izglasavanje nepoverenja kako bi se sprečilo ono što su nazvali nastavak nepopravljive štete za Sloveniju i njen narod.