Slovenija je spremna za ozbiljne i verovatno dugotrajne pregovore, tvrdi premijer Janša

Slovenija je spremna za ozbiljne i verovatno dugotrajne pregovore, tvrdi premijer Janša

Danas i sutra premijer Slovenije Janez Janša prisustvuje vanrednoj sednici Evropskog saveta u Briselu, koja će u potpunosti biti posvećena pregovorima o Višegodišnjem finansijskom okviru EU 2021-2027, uključujući pregovore o nedavno predloženom instrumentu oporavka, saopštila je Vlada Slovenije.

Predsednik Evropskog saveta, Charles Michel, 10. jula 2020. predstavio je kompromisni predlog koji predstavlja osnovu za pregovore. U pregovorima o Višegodišnjem finansijskom okviru EU i usko povezanom Instrumentu za oporavak Slovenija će delovati na osnovu već usvojenog mandata i prioriteta za završnu fazu pregovora o Višegodišnjem finansijskom okviru EU 2021-2027.

Kako je Janša rekao u izjavi po dolasku na vanrednu sednicu, koja se ovog puta odvija uz fizičko prisustvo evropskih lidera u Briselu, Slovenija je spremna za ozbiljne i verovatno dugotrajne pregovore. „Izuzetno je važno da trenutna situacija dokaže da je Evropa sposobna da reaguje u realnom vremenu“, naglasio je Janša i dodao da je „za Sloveniju, kao i za sve ostale članice EU, ovaj trenutak posebno osetljiv, jer nismo sasvim sigurni da je pretnja koronavirusne epidemije iza nas.” Zato su, prema premijeru, naročito važne odluke sadržane u Fondu za oporavak i otpornost koje mogu značajno povećati ne samo finansijsku sposobnost Slovenije da se nosi sa efektima epidemije, već i poverenje u pripremu za moguće na nastavak ove opasnosti na jesen.

„Za Sloveniju je posebno važno da u okviru Fonda za oporavak obezbedimo dovoljno sredstava za dopune i modernizaciju našeg zdravstvenog sistema, jer su se poslednjih meseci pokazale mnoge dodatne stvari na koje trebamo biti spremni u budućnosti, kao što su izazovi poput epidemije koronavirusa“, naglasio je premijer Janez Janša. Dodao je da nakon svojih dosadašnjih razgovora sa kolegama iz drugih evropskih zemalja tokom prethodnih deset dana, „dok smo se pripremli za evropski samit, mogu reći da je ogromna većina izrazila spremnost da danas postignemo dogovor“.

“Lično ću biti zadovoljan ako danas i sutra rešimo najvažnija strateška pitanja, kao što su odnos između subvencija i kredita, ili poput makro podataka. U budućnosti, a sigurno u ovom mesecu, takođe ćemo rešiti i detalje”, zaključio je on.