Slovenija – Kipar: Christodoulides je podržao napore Slovenije da se pridruži MED7

Slovenija – Kipar: Christodoulides je podržao napore Slovenije da se pridruži MED7

Slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar posetio je tokom vikenda Kipar gde je imao sastanke sa kiparskim kolegom Nikosom Christodoulidesom, predsednikom Nicosom Anastasiadesom i predsednikom Adamosom Adamouom.

Logar je sagovornicima predstavio osnovne elemente planiranog slovenačkog predsedavanja Savetom Evropske unije. U okolnostima, koje će delimično obeležiti kriza zbog epidemije Covid-19, Slovenija će se u svom predsedavanju u velikoj meri fokusirati na mere za ublažavanje ekonomskih, finansijskih i socijalnih posledica i napore na jačanju otpornosti Unije u upravljanju krizama i sajber bezbednosti.

Na sastanku sa kiparskim ministrom spoljnih poslova Nikosom Christodoulidesom, bilateralne veze, pitanja EU, kiparsko pitanje i želja Slovenije da se pridruži MED7 bili su na vrhu dnevnog reda, a Logar je istakao potrebu za saradnjom malih i mediteranskih zemalja.

Christodoulides je rekao da su kiparsko-slovenačke veze odlične i da su ojačale poslednjih godina, ističući saradnju u turizmu, obrazovanju, kulturi, biznisu i trgovini.

Rekao je da ga je Logar upoznao sa namerom Slovenije da se pridruži grupi od sedam mediteranskih zemalja EU (MED7), koja trenutno uključuje Kipar, Grčku, Francusku, Italiju, Maltu, Portugal i Španiju. Prema Christodoulidesu, Kipar u potpunosti podržava tu ideju.

Logar je razgovore ocenio kao odlične i napomenuo da bi male države članice trebale sarađivati u oblastima od zajedničkog interesa koje možda nisu toliko važne za veće zemlje. Rekao je da je Slovenija želela da se pridruži MED7 jer kao i sve mediteranske zemlje želi da ima jaču reč u rešavanju zajedničkih pitanja.

Obećao je da će Slovenija težiti postizanju sveobuhvatnih rešenja o novom zakonodavstvu o azilu i migracijama u EU, onom koje će razmotriti prve države kao što je Kipar.

Razgovarano je i o pitanju podeljenog ostrva, pošto je kiparski ministar spoljnih poslova naglasio da bi se svi trebali suzdržati od bilo kakvih nezakonitih radnji i provokacija koje bi mogle ugroziti napore na ponovnom ujedinjenju ostrva.

Christodoulides je rekao da je Logar razumeo da je ključno postići sveobuhvatno rešenje u skladu sa rezolucijama UN-a i zakonom, vrednostima i principima EU. Naglasio je da ponovo ujedinjeni Kipar mora biti vredna, stabilna, moderna evropska zemlja.

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je poseta namenjena „održavanju dobrih odnosa sa slovenačkim prirodnim partnerom i jačanju saradnje sa zemljama na Mediteranu“.

Sagovornici su identifikovali mogućnosti za bližu saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, jer su dve države povezane članstvom u Evropskoj uniji, pripadnosti evropskim vrednostima i priobalnom položaju. Takođe je važno ojačati ekonomsku saradnju dve države, jer direktne investicije Kipra u Republiku Sloveniju predstavljaju važan deo svih investicija iz inostranstva.