Slovenija: Kompanija Petrol nastavlja ulagati u Hrvatsku

Slovenija: Kompanija Petrol nastavlja ulagati u Hrvatsku

Slovenačka energetska kompanija Petrol pustila je u rad svoju drugu vetroelektranu, koja će “zelenom, održivom energijom” snabdeti čak 30.000 prosečnih domaćinstava. Devet vetroturbina, smeštenih u blizini grada Knina u Hrvatskoj, godišnje će proizvoditi oko 96 GVh električne energije. Ova vetroelektrana takođe označava prvi projekat Petrola koji je u potpunosti sproveden bez ikakve finansijske podrške ili grantova.

Petrol želi dati svoj doprinos smanjenju emisije stakleničkih gasova, zbog čega razvija i ulaže velika sredstva u energiju koju proizvode vetroelektrane i solarne elektrane, te male hidroelektrane. „Globalni energetski sistem svedoči brzom razvoju, pod uticajem povećane potražnje za energijom i ekoloških zahteva za borbu protiv klimatskih promena. Imajući ovo na umu, nastavljamo proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora – vetra, vode i sunca. Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora igra posebnu stratešku ulogu u odluci Petrola da postane moderno održivo energetsko preduzeće, jer je to jedna od ključnih aktivnosti za budući razvoj Petrol Grupe“, rekao je mr Jože Bajuk, član upravni odbor Petrola, odgovoran za odelenje “Energija i rešenja”.

Petrol većinu svojih projekata provodi u oblasti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, koja se može pohvaliti značajnim potencijalom vetra, sunca i vode. „Izgradnjom sopstvenih proizvodnih kapaciteta, sledimo naš strateški cilj da postanemo renomirani regionalni dobavljač sveobuhvatnih energetskih i ekoloških rešenja, kao i partner u razvoju cirkularne ekonomije za prelazak u društvo sa niskim procentom ugljenika,“ naglasio je Borut Bizjak, direktor Odelenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

U saopštenju za javnost kompanija kaže da Petrol vidi veliki potencijal prvenstveno u energiji vetra, jer će vetar postati glavni izvor energije u Evropi do 2030. Zbog toga Petrol planira, gradi i upravlja vetroparkovima na lokacijama gde je to moguće da iskoristi potencijal vetra na ekonomski efikasan i ekološki prihvatljiv način. Petrol je pokrenuo rad 9 vetroturbina koje formiraju vetroelektranu Ljubač koja ima kapacitet od 30 MV.

Projekat Ljubač, za koji je Nordek grupa snabdela vetrogeneratore, prvi je Petrolov projekat u oblasti proizvodnje energije vetra koji je sproveden bez subvencija i grantova. Tako će čista i održiva električna energija biti dostupna korisnicima, bez opterećenja državnog budžeta ili krajnjih korisnika. „Petrol će električnu energiju proizvedenu u ovoj vetroelektrani isporučivati tržištu, u skladu sa tržišnim uslovima, putem vlastite infrastrukture“, dodao je Bizjak.

Početak rada vetroelektrane Ljubač znači da Petrol sada ima dve vetroelektrane u Hrvatskoj. 2017. kompanija je osnovala vetroelektranu Glunča, u blizini Šibenika, koja se sastoji od devet vetroagregata, od kojih se svaki može pohvaliti 2,3 MV nazivne snage, a koji pružaju dovoljno energije za 15.000 prosečnih domaćinstava. Zajedno sa Ljubač WF sada proizvode dovoljno električne energije za snabdevanje čak 45.000 prosečnih domaćinstava.

Petrol, kao najveća energetska kompanija u zemlji, želi da odigra svoju ulogu u ostvarivanju obavezujućih ciljeva Slovenije u oblasti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije, zbog čega ulaže velika sredstva u proizvodnju električne energije iz vetra, solarne energije i hidroelektrana. Kompanija je postigla instalirani kapacitet od 33,5 MV iz obnovljivih izvora energije krajem 2020. Kako je proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije jedna od strateških aktivnosti za budući razvoj Petrol Grupe, ona želi premašiti instalirani kapacitet snage 160 MV do 2025. godine, razvijanjem i implementacijom projekata za proizvodnju električne energije iz OIE, kako za svoje potrebe, tako i za prodaju električne energije.

Do septembra kompanija će svojim domaćinstvima i malim preduzećima isporučiti čak 241 milion kilovat-sati električne energije, koja će u potpunosti biti proizvedena iz ekološki prihvatljivih obnovljivih izvora energije. Benzin će smanjiti emisiju CO2 za čak 142 hiljade tona pružanjem ekološki prihvatljivije električne energije.