Slovenija: Kompanija Pipistrel imala je dobru poslovnu godinu uprkos pandemiji

Slovenija: Kompanija Pipistrel imala je dobru poslovnu godinu uprkos pandemiji

Slovenački proizvođač ultralakih aviona Pipistrel, sa sedištem u Ajdovščini, prošle godine je uspeo, uprkos pandemiji Covid-19, jer je kompanija do sada videla najbolje finansijske rezultate, rekao je za STA direktor i suvlasnik Pipistrela Ivo Boscarol. Neto dobit 2020. koristiće se za brojne nove investicije ove godine, uključujući i Kinu, najavio je on.

Pipistrel je prošle godine ostvario 32 miliona evra ukupnog prihoda uz rekordno visoku neto dobit od 4,5 miliona evra, što je 37% više u odnosu na 2019. godinu, rekao je Boscarol.

Kompanija je zaposlila dodatnih osam radnika u 2020. godini i planira da ove godine zaposli između 30 i 40 inženjera za svoj razvojni segment zbog proširenih proizvodnih kapaciteta i obima posla.

Boscarol veruje da je pravi izbor bio izlazak na put pravljenja ugljen-neutralnih ili električnih aviona.

Za razliku od konkurenata, Pipistrel se nije suočio sa padom porudžbina. Suprotno tome, svi njegovi proizvodni kapaciteti do kraja 2021. već su prodani, rekao je on, dodajući da kompanija sada razmišlja kako da udvostruči svoje kapacitete ako bude potrebno.

Drugi cilj je pojačavanje projekata za strane klijente, uključujući napore na razvoju aviona za vertikalno sletanje i poletanje i omogućavanju veće brzine, rekao je Boscarol.

I ove godine ćemo videti puno investicija. Kompanija planira da dovrši izgradnju objekta u italijanskoj Gorici, kao i završetak nadogradnje pogona u Vipavi u zapadnoj Sloveniji. Štaviše, očekuje se pokretanje proizvodnje u novoj podružnici u Kini u 2021. godini.

„Očekujem da će kompanija postići prilično veliki posao i u Kini, a koji se očekuje da započne krajem ove godine, i zatim nastavi još nekoliko godina“, rekao je Boscarol.

Pandemija nije uticala ni na operacije Pipistrela u Italiji. Nije bilo poteškoća sa radnim dozvolama pošto je vazduhoplovna industrija izuzeta od ograničenja kao strateška aktivnost.