Slovenija: Kompanije nastavljaju sa radom

Slovenija: Kompanije nastavljaju sa radom

Kompanije koje su obustavile proizvodnju zbog epidemije koronavirusa postepeno ponovo pokreću operacije i pridružuju se onima koje su samo delimično zatvorene ili uopšte nisu zatvorene. Od utorka će veliki broj glavnih preduzeća ponovo biti aktivan, javlja agencija STA.

Proizvođač kućnih aparata Gorenje, u vlasništvu kineskog kompanije Hisense, privremeno je ugasio svoje poslovanje 23. marta. Fabrika mašina za pranje i sušenje započela je sa radom prošlog petka, a danas se očekuje da će se ponovo pokrenuti ostale proizvodne linije u Velenju.

Adria Mobil, koja je zatvorena 18. marta, prošle nedelje je ponovo aktivirala svoje službe za podršku i menadžment. Montažne linije počeće ponovo da rade u utorak, a kompanija će uvesti fleksibilno radno vreme kako bi sprečila gužve.

Elan, druga kompanija koja je obustavila proizvodnju sredinom marta, više od polovine radne snage vraća na posao i usvaja slične mere reorganizacije smena kako bi se osiguralo da što manje ljudi radi na istom mestu.

Revoz, fabrika za montažu automobila u vlasništvu Renaulta, takođe je razmotrio ponovno otvaranje, ali je produžio obustavu za još nedelju dana. Ponovno pokretanje operacija 20. aprila je i dalje upitno i zavisi od niza faktora, uključujući nastavak usluga javnog prevoza, snabdevanje komponentama i razvoj događaja u Francuskoj i Španiji, izjavio je u četvrtak sindikalista Revoza.

Uprkos ograničenjima čiji je cilj da suzbije ili bar uspori širenje COVID-19, posao je bio uobičajen za mnoge velike kompanije, poput prehrambenih i infrastrukturnih preduzeća, kao i za proizvođače lekova Lek i Krka, čeličane Sij, proizvođača električnih motora Domel, proizvođača alata Unior i proizvođača aluminija Impol.

Neke kompanije su samo smanjile obim svog poslovanja, uključujući proizvođača aluminija Talum, staklarsku industriju Steklarna Rogaška, fabriku obuće Alpina i kompaniju Hidria, koja uglavnom proizvoda hi-tech proizvode za automobilsku industriju.

Druga velika kompanija, proizvođač kućanskih aparata BHS Hišni Aparati, ove nedelje planira da poveća proizvodnju do punog kapaciteta nakon što je početkom aprila odlučila da ponovo pokrene tri montažne linije.

Nijedna kompanija koja je nastavila da radi tokom epidemije nije postala žarište za koronavirus. To je jedan od razloga zašto vlada ove nedelje planira da postepeno ublaži ograničenja za određene usluge.