Slovenija: Kraći karantin za one koji ulaze u zemlju

Slovenija: Kraći karantin za one koji ulaze u zemlju

Od nedelje, lica koja ulaze u Sloveniju obavezni sun a karantin od sedam dana kod kuće ili na lokaciji dogovorenoj sa civilnom odbranom, a potom se testiraju na novi koronavirus, kaže se u vladinoj uredbi koja takav karantin skraćuje sa dve nedelje. Prekogranični radnici, vozači teretnih vozila i tranzitni putnici biće isključeni iz ove uredbe.

U skladu sa uredbom, ako osoba odbije da se testira nakon sedmodnevnog karantina ili ako se test ne može izvršiti, karantin će se automatski produžiti za nedelju dana.

Ako je test negativan, karantin se završava, ali osoba će morati odmah da obavesti zdravstvene organe o mogućim simptomima COVID-19. Ovo se takođe odnosi na vreme u karantinu.

Ako je test pozitivan, osoba će se tretirati prema standardnoj proceduri za takve slučajeve. Karantin će se takođe produžiti ako rezultati ne budu dostupni na dan testiranja, ali samo dok se rezultati ne saznaju.

Osobe sa stalnim ili privremenim prebivalištem u Sloveniji biće pod karantinom kod kuće ili, ako to nije moguće, na lokaciji dogovorenoj sa civilnom zaštitom. Oni će morati da pokriju troškove karantina.

Osobe koje nemaju stalno ili privremeno prebivalište u Sloveniji moraće da dostave adresu na kojoj će biti smeštene i pod karantinom, jer im u protivnom neće biti dozvoljeno da uđu u zemlju.

Strancima koji dolaze u Sloveniju na posao biće određen karantin na adresi koju poslodavac navede, a to će morati da dokažu na granici.

Poslodavci će morati da obezbede stranim radnicima odgovarajuće uslove za karantin, kao i hranu i obezbeđenje. Njihov smeštaj mora da ispunjava preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Slovenački državljani koji kažu da su zaraženi ili da imaju očigledne simptome COVID-19 po ulasku u Sloveniju, biće upućeni da odmah kontaktiraju zdravstvene organe. Strancima neće biti dozvoljen ulazak u zemlju u takvim slučajevima.

Uredba se ne odnosi na prekogranične dnevne radnike migrante i nedeljne migrante koji rade u Austriji, kao i na osobe koje prisustvuju sahrani bliskog rođaka u susednoj zemlji.

Takođe se isključuju vozači teretnih vozila koji prevoze robu do i iz Slovenije ili preko Slovenije, lica koja će putovati kroz Sloveniju u jednom danu, kao i lica koja poseduju diplomatske pasoše.

Ova mera se ne odnosi ni na lica koja pružaju hitne usluge, članove službi spašavanja i zaštite, zdravstvene radnike, policajce, vatrogasce i lica koja učestvuju u humanitarnim konvojima.

Takođe su isključeni državljani Slovenije, Austrije, Italije i Mađarske koji poseduju ili daju u zakup zemljišne parcele koje se nalaze sa obe strane granice i koje na tom zemljištu obavljaju poljoprivredne radove.