Slovenija: Kurz i Janša razgovarali o zajedničkoj borbi protiv COVID-19 i ilegalnih migracija

Slovenija: Kurz i Janša razgovarali o zajedničkoj borbi protiv COVID-19 i ilegalnih migracija

Slovenački premijer Janez Janša i austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji su se jutros sastali u Ljubljani, pozvali su na zajednički pristup borbi protiv novog koronavirusa i ilegalnih migracija.

Janša i Kurz složili su se da ove jeseni treba izbeći potpuno zaključavanje zbog koronavirusa, a Kurz je naglasio da se u borbi protiv virusa već može videti „svetlo na kraju tunela“.

Kancelar je rekao da je cilj Austrije da škole ostanu otvorene i da se što više očuva normalan život u svim oblastima, ali uz određena pravila i prilagođavanja.

Janša je upozorio da opasnost od epidemije još nije gotova, jer broj zaraza raste u celoj Evropi. Ali, za razliku od proleća, sada manje ljudi razvija bolest i umire od nje, što verovatno znači „nešto smo naučili“ i da zaštitne mere deluju, rekao je on.

Premijer je primetio da su Austrija i Slovenija blisko sarađivale kada je pandemija započela i da je Austrija bila neka vrsta uzora Sloveniji u prvim, najgorim nedeljama borbe protiv virusa, budući da je bila jedna od retkih evropskih zemalja koje su bile dobro pripremljene za pandemiju.

Složili su se da će se takva saradnja nastaviti.

Govoreći o ilegalnim migracijama, Janša je naglasio da bi zaštita spoljnih granica EU bila presudna. Pozvao je na jačanje zaštite granica, zajednički pristup EU tom pitanju i pomoć zemljama koje bi mogle biti najviše pogođene kako bi se izbegla situacija u kojoj je Evropa bila 2015. godine.

Takođe je rekao da treba pomoći zemljama na spoljnim granicama EU. Janša i Kurz složili su se da je zaštita spoljnih granica od suštinskog značaja za uklanjanje kontrolnih punktova na unutrašnjim granicama EU.

Austrijski kancelar, koji boravi u prvoj poseti inostranstvu od početka pandemije u februaru, rekao je „da nam treba jača, konkurentnija Evropa u globalizovanom svetu“. Rekao je da je današnja poseta Sloveniji znak posebne veze dve zemlje.

Opisali su bilateralne odnose između Slovenije i Austrije kao dobre. Austrija je slovenački treći najvažniji ekonomski partner i najveći strani investitor.

Janša je rekao da vlada priprema mere da Sloveniju učini još atraktivnijom za strane investitore. Kurz je ovo pozdravio, napominjući da je Slovenija važan ekonomski partner Austrije i da je u Sloveniji poslovalo nekoliko hiljada austrijskih kompanija.

U razgovorima su se dotakli i predstojeće 100. godišnjice plebiscita u Koruškoj, nakon kojeg je znatan deo teritorije slovenačkog govornog područja, nakon Prvog svetskog rata, postao Austrija a plan je da slovenački i austrijski predsednik zajedno obeleže ovu godišnjicu u Klagenfurtu 10. oktobra.

Ovo će biti prvi put da će ceremoniji prisustvovati predsednici obe države, pa je Janša pozdravio inicijativu. Rekao je da je nekoliko pitanja koja se tiču slovenačke manjine u Austriji ostalo otvoreno, ali da bi se sada moglo rešavati lakše nego ranije.

Kurz je o tome danas razgovarao i sa predsednikom Borutom Pahorom, koji je pozdravio program austrijske vlade za rešavanje pitanja manjina i izrazio nadu da će neke od razmatranih mera uskoro postati zakoni. Kurz je izrazio iskrenu spremnost za ovo, kažu iz Pahorove kancelarije.

U razgovoru sa Janšom, Kurz je rekao da program njegove vlade za godišnjicu ne predviđa samo finansijski grant za manjinu za obeležavanje godišnjice, već i druge mere za podršku slovenačkoj zajednici u budućnosti. Međutim, nije precizirao kada će manjina primiti ovaj poklon.

Kurz se takođe dotakao napora da se u Ustavu zajednica nemačkog govornog područja prepozna kao manjina, rekavši da je Beč “zahvalan” na tome.

Janša i Kurz bi kasnije trebalo da krenu ka Triglavu, na penjačku avanturu na severnoj strani najviše slovenske planine, a Kurz je novinarima rekao da nije zabrinut jer je slovenački premijer bio iskusan penjač.