Slovenija: Litvanski državljanin pritvoren u Sloveniji

Slovenija: Litvanski državljanin pritvoren u Sloveniji

Prema litvanskim novinskim agencijama, jedan državljanin ove zemlje priveden je u Sloveniji na ruski zahtev.

Litvanski biznismen Vidmantas Kučinskas, osnivač poslovne grupe Arvi, kako je saopšteno, u Sloveniji je i pritvoren zbog sumnji na prevaru u Rusiji.

Litvansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je BNS-u da je litvanski državljanin pritvoren u Sloveniji, bez otkrivanja identiteta te osobe.

„Zbog zaštite podataka, možemo samo potvrditi da je litvanski državljanin u petak pritvoren u Sloveniji. Mi ne dajemo nikakve detaljne informacije“, rekla je BNS-u Rasa Jakilaitiene, portparolka ministarstva.

Na osnovu nezvaničnih informacija, biznismen je priveden kao odgovor na zahtev Rusije.

Kučinskas je počasni konzul Rusije u Litvaniji, prema informacijama na veb stranici Ministarstva spoljnih poslova.

Ranije je objavljeno da je ruska Alfa banka purem suda tražila povrat duga od oko 20 miliona evra od Kučinskasa. Advokat banke rekao je da se sumnja da je taj biznismen namerno banci dao pogrešne informacije o finansijskoj situaciji kompanije Arvi NPK, proizvođača đubriva koji je nekada poslovao u ruskom regionu Kalinjingrad.

Kučinskas je tada rekao da su optužbe iz Rusije deo zastrašivanja od strane Alfa banke.

Porodica biznismena izjavila je u izjavi da se nada da neće biti izručen Rusiji, gde, prema njima, Kučinskas ne bi imao pošteno suđenje.

“Očekujemo saradnju i integritet država članica EU u rešavanju pitanja predaje Kučinskasa Rusiji”, kaže se u izjavi porodice biznismena, koju je medijima poslala supruga Kristina Kučinskiene.

Prema njenim rečima, Kučinskas je zadržan 15. jula na slovenačko-hrvatskoj granici, kada je sa porodicom putovao na odmor.

„Želimo napomenuti činjenicu da je Kučinskas bio pritvoren u državi članici EU (Sloveniji) po poternici Ruske Federacije. Ugovorom o pravnoj pomoći između Republike Litvanije i Rusije zabranjeno je izručenje litvanskih državljana radi krivičnog gonjenja u Rusiji. Ali zahtev Rusije u drugoj državi članici EU obrađuje se prema drugom međunarodnom pravnom sistemu, čija primena bi mogla biti u suprotnosti sa sporazumima EU“, navodi se u izjavi porodice.

Takođe se navodi da su optužbe protiv Kučinskasa neosnovane i da je krivično delo protiv njega „izmišljeno da bi uništio litvanskog biznismena koji više nije miljenik ruske Alfa banke“.