Slovenija: Logar i Cakaj razmenili mišljenja o raznim temama

Slovenija: Logar i Cakaj razmenili mišljenja o raznim temama

Slovenski ministar spoljnih poslova Anže Logar i vršilac dužnosti ministara za Evropu i spoljne poslove Republike Albanije Gent Cakaj izrazili su zadovoljstvo vrlo dobrim odnosima dve zemlje i složili se da je u trenutnoj situaciji potrebno pokazati solidarnost u rešavanju pitanja ekonomskih i socijalnih posledica pandemije Covid-19. Ministar Logar izrazio je podršku Slovenije pristupu Albanije Evropskoj uniji.

Glavne teme razgovora dva ministra danas u Ljubljani su bila bilateralna saradnja u svim oblastima i približavanje Albanije Evropskoj uniji. Ministar Logar istakao je vrlo dobru saradnju dveju zemalja na političkom polju i rekao da postoji mnogo mogućnosti za dalje jačanje saradnje u oblasti ekonomije. Zemlje takođe imaju veoma dobre rezultate u razvojnoj saradnji, s tim da Slovenija većinu svojih resursa posvećuje napretku u sprovođenju napora kao članice Evropske unije.

Slovenački ministar pozdravio je odluku o započinjanju pregovora Albanije o pristupanju EU, koju su evropski lideri usvojili u martu 2020. Naglasio je važnost nastavka sprovođenja reformi u oblastima koje je Evropska komisija identifikovala kao prioritet: izborna reforma, reforma pravosuđa , reforma javne uprave i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ministar Logar ocenio je da je napredak Albanije u procesu približavanja Evropskoj uniji od ključnog značaja za napredak procesa reformi i političku stabilnost zemlje, a samim tim i regiona.

Sagovornici su se složili da je potrebno pokazati solidarnost u rešavanju ekonomskih i socijalnih uticaja pandemije Covid-19 u trenutnoj situaciji. Pozdravili su odgovor EU koji je uputio važnu poruku solidarnosti zemljama Zapadnog Balkana – a samim tim i Albaniji – koja će im pomoći u finansijskoj podršci u suočavanju sa posledicama pandemije.

Logar je izrazio zadovoljstvo što će Slovenija dati donaciju Albaniji za ublažavanje posledica razornog zemljotresa koji je pogodio zemlju prošlog novembra. Reč je o pomoći u iznosu od 300 000 evra za izgradnju modularne škole u ​​Albaniji, koju je Slovenija najavila na donatorskoj konferenciji u februaru u Briselu. Dvojica ministara pozvali su na izgradnju škole što je pre moguće.

Razgovori su takođe bili fokusirani na saradnju unutar multilateralnih organizacija, pri čemu su ministri posebnu pažnju posvetili saradnji u okviru OEBS-a, kome Albanija ove godine predsedava, i saradnji u okviru NATO-a. Logar je čestitao Cakaju na uspešnom radu Albanije na jačanju dijaloga i saradnje između država članica u ovim izazovnim vremenima.

Ministri su razmenili mišljenja i ocene o trenutnoj situaciji u širem regionu i drugim aktuelnim međunarodnim temama. Logar je naglasio važnost dalje konstruktivne saradnje i jačanja regionalne saradnje.