Slovenija: Logar pozvao zemlje Inicijative tri mora da pojačaju saradnju

Slovenija: Logar pozvao zemlje Inicijative tri mora da pojačaju saradnju

Slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar učestvovao je u utorak u videokonferenciji Inicijative tri mora, te zemlje članice pozivajući na bližu saradnju u širem regionu Centralne i Istočne Evrope.

Logar je, kako je izvestila STA, naglasio važnost inicijative kao foruma predsednika država i sve važniju ulogu nacionalnih vlada u operacionalizaciji integracije u regionu.

Rekao je da Slovenija podržava dalju saradnju između institucija zemalja od inicijative i bližu saradnju u širem regionu Centralne i Istočne Evrope.

Pominjući pripreme za samit Inicijative tri mora koji će se održati u Talinu 19. i 20. oktobra, Logar je pozvao na proaktivniji pristup organizovanju poslovnog foruma na marginama samita, posebno kako bi se poboljšao ekonomski razvoj u regionu posle pandemije.

Osnovana 2015. godine, Inicijativa tri mora sastoji se od desetak članica EU iz Centralne i Istočne Evrope između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora – Austrije, Bugarske, Češke, Estonije, Hrvatske, Letonije, Litvanije, Mađarske, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Cilj inicijative je podsticanje regionalnog dijaloga i povezivanje severa sa jugom.

U maju, Logar je postavljen za ministra za kontaktu u Inicijativi, a Bojan Pograjc, državni sekretar u kabinetu premijera, imenovan je nacionalnim koordinatorom za Inicijativu.

Vladina kancelarija za komunikacije naglasila je tada da je učešće u Inicijativi u skladu sa slovenačkom spoljnom politikom, koja između ostalog predviđa uspostavljanje veza sa grupama i pojedinim državama EU sa sličnim interesima, kao i jačanje saradnje sa susednim zemljama, zemljama Centralne Evrope i SAD.

Domaćin prošlogodišnjeg samita inicijative bio je slovenački predsednik Borut Pahor. Ove godine samit je trebalo da bude održan u junu, ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa.