Slovenija: Logar se zahvalio Bartolu na podršci za članstvo u MED7

Slovenija: Logar se zahvalio Bartolu na podršci za članstvo u MED7

Slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar ugostio je ministra spoljnih i evropskih poslova Malte Evarista Bartola, koji je bio u službenoj poseti Sloveniji. Cilj posete bio je produbljivanje političkih i ekonomskih odnosa i jačanje saradnje na evropskom i multilateralnom nivou između dve zemlje, razmatranje potencijalnog učešća Slovenije u grupi mediteranskih zemalja i razmenu mišljenja o drugim aktuelnim međunarodnim pitanjima. Fokus razgovora bio je i na budućnost Evropske unije i izazovima sa kojima se suočava slovenačko predsedavanje Savetom EU, posebno u oblasti migracija i ekonomskog oporavka EU.

“Slovenija i Malta održavaju odlične i prijateljske odnose u svim oblastima saradnje, a povezuje ih članstvo u EU, poštovanje evropskih vrednosti i mediteranska regija. Dvojica ministara spoljnih poslova takođe su razgovarali o migracionim tokovima. Smeštena uz obalu, Slovenija će aktivno učestvovati u grupi mediteranskih zemalja MED7, čiji je i Malta član. Ministar Logar zahvalio je kolegi na podršci Malte u pogledu napora Slovenije da se pridruži ovoj neformalnoj grupi,” navodi se u saopštenju Vlade Slovenije.

Takođe,razgovarano je i o ključnim pitanjima EU i njenom budućem funkcionisanju. Zalagali su se za efikasniju koordinaciju između država članica na nivou EU i složili se da Uniju treba ojačati kao pouzdanog i kredibilnog partnera u susedstvu i svetu. Ministar Logar je iskoristio ovu priliku da svom kolegi predstavi aktivnosti preduzete na ispunjavanju prioriteta slovenačkog predsedavanja Savetom EU. Dvojica ministara razmenili su mišljenja i o Konferenciji o budućnosti Evrope, koja se održava tokom slovenačkog predsedavanja. Takođe su se dotakli proširenja EU i Zapadnog Balkana i drugih aktuelnih međunarodnih pitanja, uključujući situaciju u Avganistanu, naglašavajući hitnu potrebu za koordinisanim delovanjem država članica EU u suočavanju sa uticajem političkih promena u zemlji.