Hrvatska: Turističke organizacije traže od vlasti da decu mlađu od 12 godina oslobode obaveze testiranja prilikom prelaska granice

Hrvatska: Turističke organizacije traže od vlasti da decu mlađu od 12 godina oslobode obaveze testiranja prilikom prelaska granice

Deca do 12 godina mogla bi putovati u Hrvatsku bez negativnog testa na koronavirus, koji je sada potreban deci starijoj od sedam godina.

Hrvatski mediji izvestili su u petak da je odluka nacionalnog tima za upravljanje krizama COVID-19 da od aprila dozvoli svim vakcinisanim osobama da pređu granicu bez karantina ili testiranja bila veoma važna za domaći turizam, ali kako se sezona približava, sektor je svestan da još uvek ima mnogo prepreka za ostvarivanje značajnog turističkog prometa.

Najznačajnija prepreka odnosi se na decu od 7 do 16 godina koja ulaze u zemlju. Ne mogu se vakcinisati jer su vakcine do sada registrovane za osobe starije od 16 godina, a ipak nisu u grupi ljudi koji bi bili izuzeti iz karantina ili PCR testa.

Prema domaćim propisima, sva deca do sedam godina oslobođena su obaveze posedovanja negativnog testa, uverenja o oporavku od COVID-19 ili uverenja o vakcinaciji prilikom prelaska granice, što će znatno otežati ili poskupiti boravak za sve strane turiste sa starijom decom koji žele da dođu u Hrvatsku na letovanje.

Nekoliko domaćih turističkih udruženja uputilo je inicijativu Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), pre desetak dana, da se sva deca mlađa od 12 godina oslobode obaveze testiranja prilikom prelaska granice kako bi se turistima olakšao ulazak u zemlju ove sezone.

Deca od 7 do 16 godina čine šestinu noćenja stranih turista u Hrvatskoj, a uzimajući u obzir da ta deca imaju dvoje roditelja u pratnji, implikacije na domaći turizam, ukoliko se uslovi ne promene, mogu biti drastične, piše Jutarnji list.

U međuvremenu, hrvatski premijer Andrej Plenković pozdravio je u petak sporazum o uvođenju putnog COVID dokumenta za čitavu EU. Rekao je da se Hrvatska snažno zalagala za sporazum o ovom dokumentu, osmišljenom da olakša slobodno kretanje za posao i turizam širom bloka.

Evropski parlament potvrdio je u četvrtak da je postignut dogovor između EP-a, Portugala, koji je trenutno predsedavajući Saveta EU, i Evropske komisije o EU digitalnom COVID sertifikatu sa 27 država članica EU.

Sertifikat će sadržati informacije o vakcinaciji, testovima i oporavku od bolesti. Građani EU moći će da dobiju propusnicu ako imaju barem jedan od tri elementa.

Zvanično ime putne karte biće „EU Digital COVID certifikat“, imaće fizičku i digitalnu verziju i radiće putem QR koda.

Prihvataće se samo vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). Od danas su zeleno svetlo dobile Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen (Johnson & Johnson).