Slovenija: Mala kompanija radi za američki SOCom

Slovenija: Mala kompanija radi za američki SOCom

Slovenačka kompanija Pipistrel zahvalila se američkim specijalnim snagama i njihovom ugovaraču što su odabrali posebne “Pipistrel Surveyor” platforme za dugotrajne misije nadgledanja. Nakon vremena tajnih aktivnosti, SOCOM (američka komanda za specijalne operacije) potvrdio je u saopštenju za vazduhoplovne medije da se Pipistrelovi specijalno pripremljene letelice koriste sa „senzorima za prikupljanje video snimaka u celini i drugih signala“ u misijama do 30 sati i 30.000 ft.

„Naše nadzorne platforme mogu biti raspoređene kao OPV ili UAV i mogu biti opremljene sa mnoštvom senzora, uključujući EO / IR, radarske senzore i druge signale, sa izdržljivošću od 8 do 30+ sati na malim, srednjim i velikim visinama – sve u deliću cene konvencionalnih rešenja. Sa jedinstvenim unutrašnjim mogućnostima, Pipistrel takođe razvija prilagođene OPV / UAV sisteme sa naprednim mogućnostima, uključujući rešenja za bespilotnu isporuku tereta i vozila sposobnih za VTOL, kako bi doneli veliku vrednost i mogućnosti našim kupcima”, navodi se u saopštenju kompanije Pipistrel.

“Zanimljivo je da su američka vojska i vojna vazduhoplovna industrija najveći izvoznici aviona na svetu, ali oni sada dolaze u malu Sloveniju i još manji grad Ajdovščinu zbog takvih specijalnih letelica, jer u toj ceni ne mobu sami da naprave tako dobar apparat, rekao je osnivač Pipistrel i direktor kompanije Ivo Boscarol za medije.

Boscarol priznaje da su isporuke deo velikih, višemilionskih ugovora, ali je rekao da su iznosi podložni poslovnoj tajni. On očekuje da će interesovanje za ovaj segment proizvodnje kompanije rasti sada kada su isporuke potvrđene.

“Poslednjih dana dobili smo konkretne upite iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije za slične letelice. Raditi za američku vojsku znači raditi po najvišim standardima i ako vas prihvate, proizvod je dobar i priznat bilo gde u svetu, bilo da je to prijatelj ili neprijatelj SAD-a.”/ibna