Slovenija: Mala podrška Janšinoj vladi u poslednjoj anketi

Slovenija: Mala podrška Janšinoj vladi u poslednjoj anketi

Nešto više od četvrtine ispitanika u poslednjem istraživanju javnog mnenja, koje je Mediana sprovela za komercijalnu stanicu POP TV podržava rad vlade Janeza Janše, što je najmanja podrška u ovom mandatu. Najveća stranka vladajuće koalicije, Demokrate (SDS), i dalje je na vrhu liste stranaka, a slede je opoziciona Socijaldemokratska stranka (SD).

Dok 27,5% ispitanika podržava vladu, dve trećine ili 63,9% se protive njenom radu, a 8,6% je neodlučno, pokazuje anketa sprovedena među 714 ispitanika ovog meseca.

Iako je i dalje najpopularnija stranka, SDS je izgubio deo birača, jer je njihova podrška pala za skoro dva procentna poena na 16,1%. SD na drugom mestu takođe je izgubio pređašnju podršku koja je pala sa 11,7% na 11,1%.

U međuvremenu, podrška opozicionoj levici porasla je za 0,8 procentnih poena na 8,8%.

Lista Marjana Šareca (LMŠ) i dalje gubi poverenje birača, te je sa 7,9% došao na 5,6% podrške.

Nasuprot tome, koalicija Nova Slovenija (NSi) povećala je svoju podršku sa 4,2% na 5,6%.

Prvu petorku slede Stranka Alenke Bratušek (SAB), čija je podrška porasla za 1,4 procentna poena na 4,1%, Pirati sa 2,5%i Zeleni sa 2%.

Sve ostale stranke uživaju podršku manje od 1% ispitanika.

Svaki četvrti ispitanik je neodlučan (23,3%), a svaki deseti ne bi glasao ni za jednu od postojećih partija. Nešto manje od 3% ispitanika ne bi otkrilo svoje stranačke preferencije.

Evropski poslanik Ljudmila Novak (EPP/NSi) popela se prošlog meseca na vrh liste najpopularnijih političara sa trećeg mesta. Slede je prošlomesečni miljenik, predsednik Borut Pahor i predsednik parlamenta Igor Zorčič. Premijer Janez Janša zauzeo je 15. mjesto, dok je ministarka obrazovanja Simona Kustec na samom dnu liste.