Slovenija: Masovno testiranje u toku, vlada pooštrava mere

Slovenija: Masovno testiranje u toku, vlada pooštrava mere

U Sloveniji je danas počelo dobrovoljno masovno testiranje na koronavirus, a Ministarstvo zdravlja dalo je zeleno svetlo da se obavi u 13 gradova. U Ljubljani se odvija na Kongresnom trgu, dok su tačne lokacije u drugim opštinama objavile lokalne zajednice. Rezultati ovih brzih testova sada se tretiraju kao ekvivalentni rezultatima dobijenim PCR testovima.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da testiranje može početi u Ljubljani, Celju, Mariboru, Novom Mestu, Novoj Gorici, Murskoj Soboti, Slovenj Gradecu, Kopru, Kranju, Velenju, Ptuju, Lenartu i Sevnici.

Međutim, masovno testiranje neće nužno početi danas u svim ovim gradovima. Slovenj Gradec je, na primer, rekao da će u njihovoj opštini početi u subotu.

Test će biti besplatan. Oni koji žele da se testiraju moraju sa sobom poneti ličnu kartu i karticu zdravstvenog osiguranja.

Takođe im se savetuje da održavaju fizičku distancu i nose zaštitnu masku za lice.

Testovi antigena daju rezultate za otprilike 15 minuta. Očekuje se da će se provoditi između 30 i 40 testova na sat.

Rezultati će biti uneti u nacionalni registar pacijenata nakon što je nova definicija pozitivnog testa stupila na snagu u ponedeljak – rezultati brzog testa sada su dobri kao i rezultati dobijeni molekularnim ili PCR testom.

Masovna ispitivanja biće održana do 24. decembra. Nakon praznika, brzi testovi će se koristiti među određenim grupama stanovnika, uključujući one u obrazovanju i ustanovama za brigu o deci.

U međuvremenu, vlada je na dopisnoj sednici u ponedeljak usvojila uredbu kojom se od četvrtka ponovo pooštravaju ograničenja za prodaju robe i usluga. Uredba, kojom se ponovo uspostavlja režim koji je nedavno bio ublažen, biće na snazi do 4. januara.

Dozvoljeno je da prodavnice u kojima se uglavnom prodaju hrana, proizvodi za ličnu negu i čišćenje, apoteke, prodavnice medicinske i ortopedske opreme, poljoprivredne radnje, benzinske pumpe, finansijske usluge, pošte i dostavne službe ostanu otvorene.

Prema saopštenju za štampu vlade, takođe izuzecima pripadaju pojedinačna nemedicinska savetovališta i terapijske usluge, lično preuzimanje robe ili hrane, osim alkoholnih pića na mestima preuzimanja.

Ovo se odnosi na period između 6:00 i 21:00, dok na javnim mestima nije dozvoljeno konzumirati hranu i piće. Dozvoljene su i druge osnovne usluge u cilju bezbednosti i zdravlja.

Zabrana prodaje pirotehničkih sredstava i dalje je na snazi. Prodavnice kojima je dozvoljeno da rade moraju da obezbede najmanje 30 kvadratnih metara po kupcu i moraju se poštovati sve protivepidemijske preporuke.

Očekivano smanjenje broja izuzetaka dolazi nakon što je vlada opustila zaključavanje preduzeća u periodu između 15. i 23. decembra.

Vladin portparol Jelko Kacin rekao je da će putovanja između opština biti dozvoljena na Božić, a takođe i za Novu godinu.

Prema najnovijoj vladinoj uredbi, opštinska i regionalna zabrana putovanja neće biti na snazi od podneva 24. decembra do 20:00 25. decembra i od podneva 31. decembra do 20:00 1. januara.

Policijski čas od 21:00 do 06:00 ostaje na snazi, takođe tokom praznika, a okupljanja na javnim prostorima neće biti dozvoljena. Dozvoljeni su privatni sastanci do šest odraslih iz do dva domaćinstva, uključujući njihovu decu.

Događaji, skupovi, zabave, venčanja i okupljanja i dalje su zabranjeni. Uredba stupa na snagu 24. decembra i biće na snazi do 4. januara uključujući i taj datum, rekla je vlada.