Slovenija: Mediji povezani sa vladajućom strankom napadaju evropsku poslanicu Jovevu

Slovenija: Mediji povezani sa vladajućom strankom napadaju evropsku poslanicu Jovevu

Slovenačka poslanica u Evropskom parlamentu Irena Joveva (LMŠ / Obnova) nedavno je postala meta uvreda na društvenim mrežama i web portalima povezanim sa vladajućim demokratima (SDS) zbog njenog makedonskog porekla, saopštila je Lista Marjana Šareca (LMŠ).

Joveva je rekla da je bila meta uvreda u postu na Facebooku prošlog četvrtka, primetivši da nju to ne vređa toliko na ličnom planu koliko je zabrinuta zbog toka slovenačke politike.

Njena stranka LMŠ rekla je da je Joveva na društvenim mrežama bila na meti “sistemskih uvreda i uznemiravanja od strane nekih stranačkih medija i pojedinaca povezanih sa SDS-om”. Povrh svega, web portal Nova24TV objavio je u nedelju članak “u kome se Joveva spominje kao makedonski poslanik”, saopštio je LMŠ.

Nova24TV u priči na veb portalu podseća da je Joveva bila jedan od demonstranata koji je nosio transparent “Smrt Janšizmu” tokom protesta u Ljubljani. Janša je transparent nazvao “otvorenom pretnjom smrću”.

“Joveva je rođena u Sloveniji, kandidovala se za poslanika u Sloveniji i bila je izabrana u Sloveniji. Njeno poreklo, na koje je posebno ponosna, jeste njena lična stvar i nešto što ne pripada političkom diskursu Slovenije u 21. veku”, kažu iz  LMŠ.

Opoziciona stranka pozvala je i premijera Janeza Janšu, lidera SDS-a, koji je suvlasnik Nova24TV-a, da obezbedi da “njegov portal prestane objavljivati uvredljive, nacionalističke i rasističke članke, koji Sloveniju stavljaju na bezobzirnu mapu zemalja kojima vladaju stranake koje sistematski šire netrpeljivost, govor mržnje i štetni nacionalizam, što je tragično obeležilo istoriju Evrope u 20. veku “.

Kancelarija premijera napisala je u izjavi za STA da neće komentarisati slučaj.

LMŠ je takođe pozvala mlađe koalicione stranke, posebno one koje se izjašnjavaju centrističkim, da jasno kažu da li podržavaju takvo širenje netrpeljivosti i neprijateljskog nacionalizma od strane starije koalicione stranke.