Slovenija: Među žrtvama koronavirusa najviše starijih od 75 godina

Slovenija: Među žrtvama koronavirusa najviše starijih od 75 godina

Više od 80 posto preminulih osoba u Sloveniji koje su bile zaražene koronavirusom bilo je starije od 75 godina, pri čemu ih je više od polovine bilo starijih od 85 godina, a imali su i brojne druge bolesti, pišu mediji u Sloveniji.

U ovoj državi je zaključno s ponedjeljkom zabeleženo 56 slučajeva smrti među obolelima od COVID-19, a Slovenski radio naveo je da je najviše smrtnih slučajeva iz domova za starije osobe, te da čine ukupno tri četvrtine ukupno do sada preminulih.

Među umrlim pacijentima je gotovo podjednak broj muškaraca i žena, svi do sada preminuli su bili stariji od 45 godina. U starosnoj grupi od 75 do 84 godina zabilježeno je 13 smrtnih slučajeva, a među starijima od 85 godina preminula je 31 osoba, objavili su mediji u Sloveniji.

Iako su u domovima za starije osobe zdravstvene vlasti zabranile posete još početkom marta, a uvedene su i druge mere, došlo je do proboja koronavirusa u te ustanove. Stanje još nije sanirano iako je Vlada pre dve sedmice organizovala lekarske timove kako bi pomogli osoblju domova i negovateljicama.

Posebno su teške prilike u nekoliko ovakvih ustanova, poput onih u Ljutomeru i Šmarju pri Jelšah, gdje je zaraženo više desetaka štićenika i osoblja.

Kako je prošle sedmice objavila Slovenska televizija, prelomni trenutak u tretiranju stanara u domovima za starije dogodio se 17. marta jer su do tada obolele štićenike premeštali u bolnice, a nakon toga nisu premeštani nego su ostajali u ustanovi. Zbog toga se procenjuje da je od preko 250 zaraženih štićenika bilo hospitalizirano samo njih 30.

Slovenski mediji podsećaju da je i u drugim zemljama EU-a najveći broj smrtnih slučajeva među najstarijom populacijom i među štićenicima domova za starije. Napominje se i da je bezuspešan bio pokušaj Vlade da deo štićenika iz ovih ustanova njihovi bližnji vrate natrag u porodicu,  jer je odaziv na to bio minimalan.