Slovenija menja mere u nekim regionima

Slovenija menja mere u nekim regionima

Učenici srednjih škola u Sloveniji, od prvog do trećeg razreda, pridružili su se u ponedeljak maturantima, jer su se srednje škole u ​​potpunosti otvorile po modelu C, što znači da će polovina odelenja biti u školi nedelju dana, dok će druga polovina nastaviti da uči od kuće. Vakcinacija nastavnika započela je i za starije od 50 godina.

Nema promena za učenike završnih godina srednjih škola, koji svakodnevno dolaze u školu od sredine februara, a takođe nema promena ni način rada u osnovnim školama. Jedina razlika je uvođenje maski za lice za decu od 6. do 9. razreda u učionicama, a ne samo u zajedničkim prostorijama.

Maske za lice sada su takođe obavezne za srednje škole, i za učenike i za nastavnike.

Nastavnici će i dalje morati da se testiraju na novi koronavirus jednom nedeljno.

Ove nedelje nastavnici će dobiti i vakcine, a oni stariji od 50 godina biće prioritetna grupa, a slede i drugi koji su izrazili interesovanje za vakcinaciju.

Ministar zdravlja Janez Poklukar izrazio je u subotu nadu da će se većina odlučiti na vakcinaciju i tako zaštititi svoje zdravlje i zdravlje dece, kao i pomoći u održavanju škola otvorenim.

Drugom odlukom, barovi i restorani u dva istočna regiona, Posavju i Jugoistočnoj Sloveniji, moći će početi da serviraju hranu i piće na otvorenom od ponedeljka, na jednonedeljni testni period.

Iako je Slovenija u narandžastom sloju ograničenja, obe regije su prošle nedelje imale podatke koji su ih čvrsto postavili u blaži, žuti nivo, gde je dozvoljeno usluživanje kupaca na otvorenom, pa je Vlada odlučila da privremeno dozvoli da se tamo otvore barovi i restorani.

Gosti će biti usluživani na otvorenom između 6 i 19 sati, a objekat će morati napustiti do 19:30.

Ako se broj zaraženih poveća ili inspektori otkriju velike prekršaje, Vlada će ponovo zatvoriti barove i restorane.

Kupci će morati da nose maske uvek, osim kada sede za svojim stolom, a osoblje će morati da nose maske uvek kao i da se jednom nedeljno testiraju na koronavirus. Vakcinisani protiv koronavirusa i oni koji su se oporavili od bolesti biće izuzeti od zahteva za testiranje.

Stolovi će morati biti udaljeni tri metra, a za stolom neće smeti biti više od četiri gosta. Broj gostiju će takođe biti ograničen na osnovu veličine terase ili bašte. Gostima će biti dozvoljeno da uđu u objekat samo da bi koristili toalet.

Restorani su u Sloveniji zatvoreni za usluge u unutrašnjem delu od sredine oktobra. I barovi i restorani mogli su da ponude uslugu za poneti, a od prošlog meseca restoranima je bilo dozvoljeno da B2B goste uslužuju u zatvorenom.